Gyimesi Anna filmterve a szarajevói CineLinken Gyimesi Anna filmterve a szarajevói CineLinken

Gyimesi Anna filmterve a szarajevói CineLinken

Gyimesi Anna első nagyjátékfilmjét, a Puha órákat beválogatták a CineLink koprodukciós fórumra – jelentette be facebook-oldalán a rendező.

„Rendkívül büszke vagyok, amiért sorban ötödik évben is részt vehetek a fesztiválon!” – tette hozzá Gyimesi Anna, aki Falling című, negyedórás dokumentumfilmjével tavaly elnyerte a Szarajevó Szívét a diákfilmes kategóriában, és ugyanitt versenyzett 2022-ben az Affrikátával, amely szintén cinelink-díjas projekt volt két évvel korábban. 

A Puha órák magyar-szlovák-francia koprodukcióban készül, producerei Petrovits Genovéva (Kino Alfa), Barbara Janišová Feglová (Hitchhiker Cinema) és Edyta Janczak Hiriart (Kometa Films France). Petrovits Genovéva szintén visszatérő vendég/versenyző a szarajevói fórumon: tavaly az Anyám a szörnnyel (r. Rudolf Olivér) elnyerte az Eurimages által felajánlott fődíjat.

A történet az 50-es éveiben járó Ilonáról szól; az asszony mindennapjai azzal telnek, hogy hazavárja fiát, Tóbiást, akinek szinte 10 éve nyoma veszett. Amikor egykori férje, Dénes újra apa lesz – a gyerek anyja a férfi aktuális barátnője –, Ilona megszállottként veti bele magát újra a fia keresésébe. Ahogy Dénes új gyerekének a születése egyre közeledik, úgy távolodik el Ilona a valóságtól, míg végül felismerni véli Tóbiást Leonban, a lakónegyedbe érkezett vándor vidámpark egyik alkalmazottjában. Leon engedi, hogy Ilona reménykedjen, a hamis anya-fia viszony pedig tabukat és határokat lép át, kettejük kapcsolata egyre romantikusabb formát ölt, míg mindketten le nem zárnak egy bizonytalansággal teli időszakot az életükből.

A Puha órák főszerepeit Kováts Adél és Funtek Sándor alakítja.

Gyimesi Anna filmterve a Midpoint Intézet pályakészítőket támogató forgatókönyv-fejlesztő fórumán is részt vett, idén márciusban, és a hétvégén bemutatkozik a Transilvania Pitch Stopon is.

A szarajevói koprodukciós fórumra idén nyolc, ígéretes, délkelet-európai filmet hívtak meg, valamennyi fejlesztési fázisban van. A CineLink Workshop június 17. és 21. között, a koprodukciós vásár augusztus 18. és 23. között zajlik. A tét a forgatókönyvek intenzív fejlesztése, ugyanakkor további finanszírozást és forgalmazót találni. A szakami program végén öt díjat is kiosztanak a legjobb filmterveknek: egy 20 000 eurós Eurimages-díjat koprodukciós fejlesztésre, a montenegrói és a szerbiai filmközpont egyenként 10 000 eurós különdíját, az ARTEKino 6000 eurós  díját, továbbá 10 000 eurót kap egy film, amely segít „támogatni felerősíteni a női hangokat a délkelet-európai filmiparban” (CineLink Female Voices Award).

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat