Három magyar filmet díjaztak Szarajevóban Három magyar filmet díjaztak Szarajevóban

Három magyar filmet díjaztak Szarajevóban

A legjobb egészestés játékfilmnek járó Szarajevó Szívét s a vele járó 16 000 eurós pénzjutalmat a grúz-svájci koprodukcióban készült Rigó, rigó, Szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry, r. Elene Naveriani) vitte el.

A dokumentumfilmes zsűri különdíját és a vele járó 2500 eurós pénzjutalmat Somogyvári Gergő Fanni kertje (Fairy Garden) című filmje kapta. A kategória fődíjasa Nemanja Vojinović Bottlemen című filmje lett.

A rövidfilmes program legjobbjának Buda Flóra Anna filmjét, a 27 című animációs alkotást kiáltották ki. Mivel a szarajevói Oscar-kvalifikáló fesztivál, a rövidfilmes Szarajevó Szíve is azt jelenti, hogy a 27 indulhat majd a rövidfilmes Oscar-díjért.

A diákfilmes kategóriát is magyar(-belga-portugál) produkció, Gyimesi Anna Falling című alkotása nyerte.

Az augusztus 11. és 18. között lezajlott filmfesztivál dokumentumfilmes zsűrijében ott ült Kerekes Péter, a Cenzorka felvidéki rendezője, a rövidfilmes zsűriben pedig Turai Balázs, az animációs Amok alkotója is.

Rudolf Olivér Anyám, a szörny című, első egészestés, fikciós filmterve a CineLink koprodukciós fórumon mutatkozott be, és elnyerte az Eurimages fejlesztési díját. A fórum két díját – a 2000 euró értékű Cat&Docs-díjat és a 3500 euró értékű forgalmazási szolgáltatásból álló East Silver Caravan díjat– is elvitte Rubi Anna magyar-svéd koprodukcióban készülő dokumentumfilmje, a sérült gyermekeikért küzdő anyákról szóló Az életed nélkülem.

A régió legnagyobb filmfesztiváljának életműdíjait idén Mark Cousins rendező, forgatókönyvíró, Lynne Ramsay rendező, forgatókönyvíró, producer, valamint Charlie Kaufman forgatókönyvíró, rendező, producer vehette át.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat