Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban

Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját, Ivana Mladenović Ivana cea Groaznică című nagyjátékfilmje pedig a Cineasti del Presente szekció zsűrijének különdíját kapta.

A létezés eufóriáját hét dokumentumfilm közül választotta ki a nemzetközi zsűri, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Az egészestés dokumentumfilm a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadás próbafolyamatát követi végig. A film a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és sok magánszemély támogatásával készült. Operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt - olvasható a közleményben.

Szabó Réka az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, közben pedig a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek.

A létezés eufóriája Szabó Réka első egészestés filmje, amelyet az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmek után rendezett.

A létezés eufóriája

Az első, második vagy harmadik nagyjátékfilmjüknél tartó rendezőknek szóló Cineasti del Presente szekció különdíja 25 ezer svájci frank értékű franciaországi mozibemutató-kampányt jelent, ezt nyerte el második nagyjátékfilmjével a szerb-román filmes, Ivana Mladenović.

Az Ivana cea Groaznică Ivana Mladenović önéletrajzi ihletésű filmje, amelyben családtagjai és barátai önmagukat alakítják egy fiktív történetben: humoros, érzékeny film emberekről és helyekről, a valahová tartozásról és honvágyról.

A történet szerint a Romániában élő szerb színésznő, Ivana egészségügyi problémák miatt úgy dönt, hogy a nyarat szülővárosában, Kladovóban, családi körben tölti. A polgármester meggyőzi, hogy legyen a legfontosabb helyi kulturális esemény arca. A színésznő excentrikus bukaresti barátait is meghívja az eseményre, akik nem kis feltűnést keltenek, Ivanáról ráadásul szerelmi pletykák kelnek szárnyra a városban, amitől az idegösszeomlás szélére sodródik: kiderül, hogy a Duna egyik partján sem találja a helyét.

A címszerepet Ivana Mladenović alakítja, valamint Luka Gramić, Ivana szülei, Gordana Mladenović és Miodrag Mladenović, a testvére, Kosta Mladenović, a nagymamája, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu és az azóta elhunyt Anca Pop is játszik a filmben.

Ivana cea Groaznică

Ivana Mladenović a film írója és rendezője is, a társ-forgatókönyvíró Adrian Schiop, a művészeti vezető Ana Szél és Andrei Rus, az operatőr Carmen Tofeni, a vágó Patricia Chelaru és Cătălin Cristuțiu, a jelmeztervező Iulia Popescu, a díszlettervező Radmila Simić, Rada Dronjak és Gordana Mladenović, a sminkes Iulia Popescu és Dejana Petrucić. A film a román microFILM és a szerb Dunav 84 gyártásában készült, producerei Ada Solomon és Ivana Mladenović, partnerei a Román Közszolgálati Televízió, a nomada.solo és a Verde Stop Arena, támogatói a Román- és a Szerb Filmközpont, valamint a Hollywood Multiplex és a United Romanian Breweries Bereprod.

Mladenović előbb jogot tanult Belgradban, majd Romániába költözött, ahol rendezőként diplomázott az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ivana Mladenović Szarajevó Szíve díjat nyert 2012-es Turn Off The Lights című egészestés dokumentumfilmjével, A ferentari negyedi katonák (Soldații. Poveste din Ferentari) című első játékfilmje pedig különdíjat nyert San Sebastianban, és Namurben, Triesztben, Kolozsváron is díjazták. A rendező többször elnyerte a román filmes szakma legfontosabb elismerését, a Gopo-díjat.

Vitalina Varela

A 72. Locarnói Filmfesztivált augusztus 7. és 17. között szervezték meg. A szemle nagydíját, az Arany Leopárdot a portugál Pedro Costa nyerte Vitalina Varela című filmjével, az alkotásban saját nevén játszó címszereplő pedig a legjobb színésznőnek járó Leopárdot vehette át. A zsűri különdíját a dél-koreai Park Jung-Bum Pa-Go (Height Of The Wave) című filmje, a legjobb rendezőnek járó díjat a francia-dél-koreai Les Enfants D’isadora című film rendezője, Damien Manivel, a legjobb színésznek járó elsimerést Regis Myrupu, az A Febre című film szereplője kapta.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat