A Dévát is díjazták Cottbusban A Dévát is díjazták Cottbusban

A Dévát is díjazták Cottbusban

A kelet-európai filmek egyik legfontosabb fóruma, a németországi Cottbus-i Filmfesztivál díjait szombat este adták át. Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmje és Adi Voicu Ultimul drum spre mare című rövidfilmje is elismerést kapott.

A Déva a 3 ezer eurós pénzjutalommal járó Dialog-díjat kapta meg, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium.

Adi Voicu a Tiede+ 1500 eurós különdíját nyerte el az Ultimul drum spre mare című rövidfilmmel, amely a zsűri indoklása szerint humorral közelít a mindenkiben jelen lévő előítéletekhez.

A 29. Cottbus-i Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját a bolgár Svetla Tsotsorkova Sestra című alkotása kapta, a legjobb rendezőnek járó különdíjat a szlovák Teodor Kuhn Ostrým nožom című filmje nyerte. A fesztivál történetében először a legjobb színésznő díját nem egy személy, hanem egy teljes női szereposztás kapta Lendita Zeqiraj Shpia e Agës című filmjéből. A legjobb színész díját Alban Ukaj vehette át a Pun mjesec című filmben nyújtott alakításáért.

A fesztivál nemzetközi nagyjátékfilmes zsűrijének magyar tagja is volt Muszatics Péter filmtörténész személyében, aki az orosz Szergej Dvortszevojjal, az albán Luli Bitrivel, a montenegrói Marija Perović-csal és a német Peter Badellel közösen döntött. A díjazottak teljes listája és a zsűri indoklásai itt olvashatóak.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat