Gárdos Éva, Szász János és Nae Caranfil kap támogatást a filmalaptól Gárdos Éva, Szász János és Nae Caranfil kap támogatást a filmalaptól

Gárdos Éva, Szász János és Nae Caranfil kap támogatást a filmalaptól

Egy sikerkönyv és egy hírhedt bűnügy filmes adaptációja, valamint egy koprodukciós vígjáték forgatása kezdődhet a filmalap legfrissebb döntése nyomán.

Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil 6,9 a Richter-skálán című filmek forgatása kezdődik hamarosan – közölte ma a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Budapest noir című adaptációját 897 382 877 forinttal támogatja a filmalap, a forgatás februárban kezdődik. Kondor Vilmos krimije kritikai és közönségsikert hozott írójának, a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte, Amerikában a Harper Collins kiadásában. A Gárdos Éva rendezte bűnügyi történet hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Szekér András írta, a film operatőre Ragályi Elemér lesz. A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea tervezi. A Budapest noir a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó.

Szász János új filmjében a filmalap 494,5 millió forintos gyártási támogatásával a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel Sóhajok hídja címmel. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. Szász filmje új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituáltéletével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival. Szász János filmjében a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes, ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel. A forgatókönyvet Szász János és Bodzsár Márk írta. A cselekmény fő helyszínei, a vágóhíd, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza és Végvári Zsófia tervezi. A Sóhajok hídja az Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás. A film operatőre Máthé Tibor. A forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A főszerepekben Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza lesz látható. A Sóhajok hídja a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a filmalap, a magyar koproducer Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film. Az életközépi válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő, negyvenes színész történetét bemutató vígjáték hangutómunkájának nagyrésze, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. Magyar színészek több epizódszerepben is feltűnnek, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. A 6,9 a Richter-skálán román producere a cannes-i Arany Pálmás Cristian Mungiu.

Gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve.

A filmalap támogatásával idén 16 mozifilm készült el, jelenleg további 21 egész estés filmalkotás gyártása van folyamatban – vet számot a közlemény.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat