Felméri Cecília és Horvát Lili is nyert Varsóban Felméri Cecília és Horvát Lili is nyert Varsóban

Felméri Cecília és Horvát Lili is nyert Varsóban

A Spirál a zsűri különdíját, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a FIPRESCI díját vitte el a ma esti záróünnepségen.

Ma este átadták a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál 36. kiadásának díjait: a nyertesek között két magyar film is szerepel.

A Felméri Cecília rendezte Spirál világpremierje a lengyel fővárosban volt. A fesztivál első és második filmeket bemutató versenyprogramjának három tagú zsűrije – a lengyel Małgorzata Imielska, a román Dan Chişu és az ukrán-lengyel Timur Jascsenko – három díj sorsáról döntött. A magyar-román koprodukcióban készült lélektani krimi elnyerte a testület egyik különdíját (a másik különdíjas Bogdan Theodor Olteanu Mia își ratează răzbunarea / Mia Misses Her Revenge című filmje, a kategória fődíjasa pedig az ukrán Taras Dron Blindfold című drámája lett).

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus filmdrámája a nemzetközi újságírószövetség zsűrijét hódította meg. A szintén három tagú (Evrim Kaya– Törökország, Andrzej Fogler – Lengyelország, Cătălin Olaru – Románia) zsűri a legjobb kelet-európai pályakezdő alkotásként értékelte a Felkészülést. 

A fesztivál központi versenyprogramjának fődíjasa a 18 Kilohertz című kazah film lett (r. Farkhat Sharipov), a legjobb rendezőnek járó díjat Martin Šulík vitte el a Muž se zaječíma ušima (The Man with Hare Ears) című cseh-szlovák koprodukcióval, a zsűri különdíjasát pedig két színész, Bogdan Farkas és Dragoș Dumitru kapta a Neidentificat (Unidentified) című Bogan George Apetri-film Romániából.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat