Európa legjobb filmstúdiója Rákospalotán Európa legjobb filmstúdiója Rákospalotán

Európa legjobb filmstúdiója Rákospalotán

„Ez lesz a legjobb filmstúdió az egész kontinensen. Pontosan úgy fog működni, mintha Hollywoodban lenne" – mondta Michael Moore, a Rákospalotán filmstúdiót építő Raleigh Studios elnöke a Los Angeles Times című lapnak kedden.

A stúdióberuházás a George és Mark Rosenthal ingatlanfejlesztők tulajdonában lévő, Amerikában már közel 40 stúdiót működtető Raleigh Studios és a magyar befektetők alkotta Origo Film Group közös vállalkozása – részletezte az MTI.

A 9 stúdióból, díszletgyárból, digitális laborból és más kiszolgáló létesítményekből álló komplexum 2200 embernek biztosíthat munkát. Statiszták és színészek mellett várhatóan asztalosokat, lakatosokat és más szakmunkásokat is alkalmaznak majd. A létesítmény Rákospalota M3-as autópályához közeli, mintegy 170 000 négyzetméteres belterületi részén épül.

A tervek szerint 2010 áprilisában megnyíló, 70 millió dollárból felépülő „stúdiónegyed" egy 4100 négyzetméteres szuperszínpaddal, egy 15 hektáros, szabadtéri forgatásokhoz használt kültéri területtel, valamint egy filmes képzőközponttal is rendelkezik majd. A rákospalotai beruházás az Egyesült Államok legnagyobb független filmstúdió-üzemeltetőjének számító Raleigh jelenleg legnagyobb léptékű projektje.

Michael Moore elmondta: a jelentős adókedvezmények, a sok tapasztalt, tehetséges embert felvonultató magyar filmszakma, az olcsó gyártási költségek és Budapest változatos építészete miatt döntöttek a helyszín mellett. Moore arra számít, hogy a pesti filmgyár nagy kihasználtsággal működik majd, máris több produkció forgatását tervezik itt, de hogy melyekét, azt nem árulta el.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat