Április 1-jén nyílik Rákospalotán az új amerikai filmstúdió Április 1-jén nyílik Rákospalotán az új amerikai filmstúdió

Április 1-jén nyílik Rákospalotán az új amerikai filmstúdió

Az amerikai Raleigh Studios új budapesti filmstúdiója hivatalosan április 1-jén nyílik meg, de „belakása" csak a hónap végén kezdődik majd – idézte Michael Moore igazgatót a Variety szaklap annak kapcsán, hogy a vállalat csütörtök este tartotta hollywoodi nyitópartiját. (mti)

Michael Moore, a legnagyobb független amerikai filmstúdió-üzemeltető vezetője a filmipart is sújtó nehéz gazdasági helyzet ellenére bízik a közép-európai beruházás sikerében. „Európába mindig érkezni fognak produkciók. (...) Ha nem is lenne gazdasági értelme, kreatív okokból odamennek" – fogalmazott. Az igazgató tavaly novemberben úgy nyilatkozott a Los Angeles Times című lapnak, hogy a Rákospalotán épülő komplexum lesz „a legjobb filmstúdió az egész kontinensen, pontosan úgy fog működni, mintha Hollywoodban lenne".

A Los Angeles Times beszámolója szerint a komplexum egy 4 100 négyzetméteres szuperszínpaddal, egy 15 hektáros, szabadtéri forgatásokhoz használt kültéri területtel és egy filmes képzőközponttal is rendelkezik majd.

Moore a lapnak tavaly elmondta: a jelentős adókedvezmények, a sok tapasztalt, tehetséges embert felvonultató magyar filmszakma, az olcsó gyártási költségek és Budapest változatos építészete miatt döntöttek a helyszín mellett. Kifejtette: arra számít, hogy a pesti filmgyár nagy kihasználtsággal működik majd, és máris több produkció forgatását tervezik.

A Variety cikke szerint a budapesti komplexumban a kaliforniai, burbanki központú FotoKem vállalat fog működtetni egy filmes utómunkálatokkal foglalkozó korszerű központot, a cég egy szakembere már a magyar fővárosba is költözött.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat