Emlékek után kutató űrhajós nyerte az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot Emlékek után kutató űrhajós nyerte az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot

Emlékek után kutató űrhajós nyerte az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot

Átadták a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál szakmai napjának keretében megrendezett I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum díjait. A fődíjat Kolozsi László filmterve nyerte, a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat Goldberg Emília projektje érdemelte ki.

Szeptember 25-én 12 alkotó mutatta be élőszereplős vagy animációs projektjét az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumon. Az előadásokról három tagú szakmai zsűri – Fonyódi Tibor, Nemzeti Filmintézet Forgatókönyfejlesztési Igazgató, Ternovszky Béla animációs rendező, NFI Televíziós döntőbizottsági tag; Divinyi Réka forgatókönyvíró – nyújtott visszajelzést, a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál hagyományának megfelelően a fődíjast gyerekzsűri választotta ki, valamint a filmes szakemberekből álló közönség is megszavazta kedvenc filmtervét.

A gyerekzsűri a legjobb filmtervnek járó Aranymókus-díjat és a 300 000 Ft-os pénzdíjat Kolozsi László Mnémoszüné2020, A Hold emlékei című animációs filmtervének ítélte. A történet főhőse egy magyar származású űrhajós, akit Pedrónak becéznek, mert olyan sötét a bőre. Pedro akkor tér vissza az űrből, amikor itt a Földön mindenki elvesztette az emlékeit. Egy kislány és egy öreg professzor lesz a társa, hogy megtalálják, ki űzte ki az emberek fejéből az emlékeiket. A gyerekzsűri a megható és átélhető alapötletet, a jól megírt karaktereket és a látványterveket is dicsérté indoklásában.

A közönségdíjat Goldberg Emília Vácz Irénnek vége című családi nagyjátékfilmje nyerte meg. A történet szerint a 9 éves Eszter élete egy igazi katasztrófa. Az iskolában állandóan piszkálják a társai, rettegett tanárnője agyon szekálja, ráadásul a szülei is válnak. Egy ilyen helyzetben senki más nem segíthet, csak az iskola tetején lakó rocksztár-szellem.

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál szakmai napjának keretében megrendezett eseményre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen került sor, támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap.

(a szervezők közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat