Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esélye, a Lengemesék és a Kuflik a Cinemira fődíjasai Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esélye, a Lengemesék és a Kuflik a Cinemira fődíjasai

Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esélye, a Lengemesék és a Kuflik a Cinemira fődíjasai

Idén is gyerekek döntöttek az összesen közel másfélmillió forint értékű díjakról a Cinemira Nemzetközi Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválon. A fesztivál kamasz- és gyerekfilmes versenyválogatással, teltházas vetítésekkel, filmes beszélgetésekkel és interaktív programokkal zajlott október 20. és 29. között a budapesti Corvin moziban és a Kristály Színtérben. 

A fesztivál versenyében 80 rövidfilm és öt díjnyertes mozifilm szerepelt, amelynek többsége premier volt – emlékeztet a szervezők ma délelőtti közleménye. „Továbbra is lenyűgöznek a fiatal alkotók munkái és örömmel látom, hogy a felnőtt filmesek is egyre nyitottabbak a gyerek- és ifjúsági film világa felé, csodás magyar alkotásokat mutathattunk be és nyertek díjakat” – idézi a közlemény a fesztiváligazgató Lakos Nórát.

A Cinemirán a fiataloknak szóló filmekről a fiatalok döntenek: az ifjúsági és a gyerekfilmes kategória fődíjáról, az Arany Mókus-díjról és az azzal járó 300 000 Ft-os pénzdíjról gyerekzsűri döntött. A fesztivál létrehozta az ország legnagyobb diákzsűrijét hozta létre, amely idén is több mint 5000 középiskolásból állt. Szavazataik alapján a Legjobb Magyar Ifjúsági Rövidfilm díját Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esély című filmje nyerte el.

Szőke Dániel, Angyalosy Eszter és Lakos Nóra

A Legjobb Magyar Gyerekfilm díjáról 12 év alatti gyerekek döntöttek: megosztott díjat adtak ki, két népszerű mesekönyv adaptációjának. Így az Arany Mókust Pálfi Zsolt a Cinemon stúdió gyártásában készült Lengemesék – Az ismeretlen gyógyító című filmje és a Jurik Kristóf a KEDD Stúdió gondozásában készült A Kuflik és a végtelen sál című alkotása nyerte.

A Legjobb nemzetközi Ifjúsági Rövidfilm díját az uruguayi Nicolas Botana és Ilén Juambeltz Irány Madrid (Before Madrid) című munkája kapta, egy humoros történet az első együttlét nehézségeiről. Külön dicséretben részesült az iráni Mohammad Valizadegan Én csak táncolok (Me, I’m Dancing Too) című fikciós dokumentumfilmje, amely megható portréja a fiatal iráni generációnak. A szakmai zsűrit Bernáth Szilárd filmrendező, Felix Vanginderguysen, az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára, és Marta Jodko, az Ale Kino lengyel gyerek- és ifjúsági filmfesztivál vezetője alkotta.

A Legjobb Rövid Ifjúsági Animáció díját Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmje kapta. A zsűri szerint ez a nagyon személyes, eredeti stílusú film minden kamasz felvételi rémálmát tárja elénk, mer furcsa lenni, miközben sikeresen mutatja be, milyen, amikor az ember agyába zavaró gondolatok férkőznek be. Külön dicséretben részesítették ebben a kategóriában João Gonzalez Jégkereskedők (Ice Merchants) című munkáját. A portugál animációs kisfilm egy jégkeresedő apa és fia történetén keresztül mélyen és jelentőségteljesen elmélkedik az elmúlásról és a globális problémák kezeléséről. A díjakról nemzetközi zsűri döntött, amelynek tagjai Julia Skala animációs filmrendező, Buda Flóra Anna cannes-i Arany Pálma-díjas animációs filmrendező és Klingl Béla producer, vfx-szakember, animációs filmrendező volt.

A Cinemira KIDS kisebb gyerekeknek szóló versenyprogramjának díjait is kiosztották vasárnap délután, amelyről Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Stúdió és a KAFF vezetője, Temple Réka, a Cinemon animációs stúdió executive producere és Chilton Flóra filmrendező döntött. A nemzetközi kategória fődíját Augusto Schillaci A körhinta (La Calesita) című munkája kapta. 

A Budapest Fiatal Tehetségekért nevű, 300 000 forintos díjat Chilton Flóra Széllel szemben című, egy gyermekotthonban élő ikerpár kálváriáját bemutató filmje kapta. Az indoklás szerint a főszereplő lányok sorsának társadalmilag is érzékeny, de emberileg együttérző bemutatása egészen biztosan sokat tesz azért, hogy egymás megismerésével beindulhasson az a párbeszéd, ami a változáshoz, és a jobbá váláshoz szükséges.

Idén először középiskolások számára is külön versenyt indított a Cinemira, ahova 15 perc alatti filmekkel lehetett nevezni. A diákfilmes verseny zsűrije Tenki Réka színművész, Somogyi György forgatókönyvíró és Ascher Károly filmrendező voltak. A mezőnyt Németh Bálint Bence The Old House című filmje nyerte, a közönségdíjat Szőllösi Piroska, Lelkes Kamilla, Lőrincz Réka és Kovács Liliána Rozenstein című rövidfilmje vitte el. Dicsérő oklevélben három filmet – Csejdy Mihály: Romek és Juliszlava, Sipos Ábel: A perzsa harcos, Szabó Dóra: Homewrecker – részesítettek.

Cinemira 2023 – a nyertesek

Tegnap hirdették ki a Cinemira 19 éven aluliaknak szóló videóversenyének az eredményeit is; idén videóklippel, LEGO-animációval és TikTok-videóval lehetett nevezni. A versenyre közel 100 alkotás érkezett, amelyek közül a legjobb 34 film került a döntőbe. A Puskás-Dallos Peti, Szirmai Gergely, Hollósi Jázmin, Lampert Benedek, Mazzag Izabella, LilFrakk és Orsovai Reni alkototta zsűri három kategóriában adott át díjakat a legjobbnak ítélt másfél perces alkotásoknak.

A Cinemira Videóverseny fődíjasa Kovács Nelli Nádja című filmje lett, a kategória közönségdíját a Bukovszky testvérek alkotása kapta.

A TikTok-kategória fődíjasa Horváth Salamon The Wes Anderson Style Movie című alkotása lett, és dicséretben részesült Kovács Nelli Nádja című videója.

A LEGO – Kalandozás az álmok birodalmában kategóriában a különdíjat Sándor Bendegúz nyerte, a fődíjat Gyulai Dorina alkotása kapta meg.

A Cinemira Junior Music Video verseny fődíját Essig József The Biebers – Sorry című alkotása, különdíját Bödőcs Bendegúz Lill Frakk Oh jajj című számának klipje nyerte el – áll a fesztivál közleményében.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • Hogyan szexeljünk

    Színes filmdráma, 98 perc, 2023

    Rendező: Molly Manning Walker

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat

  • Hogyan szexeljünk

    Színes filmdráma, 98 perc, 2023

    Rendező: Molly Manning Walker

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu