Elhunyt Agnès Varda Elhunyt Agnès Varda

Elhunyt Agnès Varda

Elhunyt 90 éves korában Agnès Varda, a francia újhullám egyik meghatározó rendezője, akit 2015-ben Arany Pálma-életműdíjjal tüntetettek ki a cannes-i filmfesztiválon.

A filmrendező mellrákban szenvedett. Halálhírét a francia médiahírek után Varda Cine Tamaris produkciós cége erősítette meg pénteken.

Varda az irodalom és a fényképezés felől érkezett a filmhez, minden filmes tapasztalat nélkül rendezte meg első filmjét, az 1956-os Párbeszédet (La Pointe Courte), amelyet Alain Resnais vágott. Bár az alkotás nem aratott osztatlan sikert, Varda a francia újhullám meghatározó (és egyetlen női) tagja lett. Legismertebb filmje, a Cléo 5-től 7-ig (Cléo de 5 à 7) egy elegáns nőt követ szinte valós időben Párizs utcáin, amint egy rákszűrés eredményére vár.

Varda gazdag életművében olyan filmek szerepelnek még, mint a Sem fedél, sem törvény (Sans toit ni loi), amelyért 1985-ben Arany Oroszlán-díjat nyert Velencében, a Nantes-i Jacquot (Jacquot de Nantes) című 1991-es dokumentumfilm, amelyben férjének, Jacques Demy filmrendezőnek állított emléket és a tavaly Oscar-díjra jelölt Arcélek, útszélek (Visages, villages) című dokumentumfilm.

Utolsó filmjét a Varda by Agnèst februárban, a Berlinálén mutatta be, ahol tiszteletbeli Berlinale Camera-díjat kapott. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon egyébként négyszer versenyzett, 1965-ben a zsűri nagydíját is megkapta A boldogság (Le Bonheur) című alkotásáért. Ő volt az első női filmes, aki tiszteletbeli Oscar-díjat kapott 2017-ben.

(MTI/Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat