Chicagóban is nyert a Magyarázat mindenre Chicagóban is nyert a Magyarázat mindenre

Chicagóban is nyert a Magyarázat mindenre

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje elnyerte a legjobb játékfilmnek járó Arany Hugót, valamint a legjobb forgatókönyvért átadott Ezüst Hugót a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie” – idézi a produkció sajtóközleménye.

A film a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is elnyerte (forgatókönyvírója Reisz Gábor és Schulze Éva), ugyanis: „Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi.”

A filmet október 5. óta vetítik a magyarországi mozik, eddig több mint 36 000-en váltottak rá jegyet. A Magyarázat mindenre romániai moziforgalmazása október 27-én kezdődik. Kedden és szerdán, azaz október 24–25-én a kolozsvári Győzelem moziban lehet majd megtekinteni premier előtti vetítésen, az alkotók jelenlétében.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat