A közösségi háló kapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat A közösségi háló kapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat

A közösségi háló kapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat

A közösségi háló nyerte el a helyi idő szerint vasárnap este, Beverly Hillsben kiosztott Golden Globe-díjat a drámai játékfilmek kategóriában, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szavazata alapján. (MTI)

A film egyben elnyerte e legjobb rendezésért, forgatókönyvért és filmzenéért járó elismerést is. A legjobb drámai filmszínésznőnek járó díjat az anyai örömök elé néző Natalie Portman kapta a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért. A legjobb színész ugyanebben a kategóriában Colin Firth lett, A király beszédének főszerepéért.

A Facebook közösségi oldalt megalapító Mark Zuckerberg élete által ihletett film rendezője, David Fincher, forgatókönyvírója, Aaron Sorkin, valamint zenéjének két komponistája Trent Reznor és Atticus Ross is a legmagasabb elismerésben részesült a gálán.

Musical-vígjáték kategóriában Annette Bening a The Kids Are All Right főszerepéért kapta meg a legjobb színésznőnek díjat, amelyben egy leszbikus pár egyik tagját személyesítette meg, Julianne Moore oldalán. De az újságírói grémium ítélete szerint maga a film is kiérdemelte a maga műfajában Golden Globe-ot. A musical-vígjáték alkotások legjobb férfi főszereplője Paul Giamatti lett, a Barney's version című filmmel, maga mögé utasítva a két szerepe miatt is jelölt Johnny Deppet.

A The Fighter című film duplázott: a két legjobb mellékszereplőnek járó díjat Christian Bale, illetve Melissa Leo vihette le.

A kétszeres Oscar-díjas és az amerikai filmakadémia díjára még négy alkalommal javasolt Robert de Nirót, aki több mint 70 filmalkotásban szerepelt, életművéért Cecil B. DeMille-díjjal jutalmazták.

A legjobb tévéfilm-főszereplőnek Al Pacinót választotta a külföldi újságírók grémiuma, aki a Dr. Halál sorozatban (You Don't Know Jack) a híres eutanáziaorvost, Dr. Jack Kevorkiant játszotta el.

A külföldi filmek közül idén a dán Egy jobb világ kapta a Golden Globe-ot.

A Golden Globe-díjakat idén 68. alkalommal osztották ki. Az elismerések egészen a közelmúltig hagyományosan egybeestek az amerikai filmakadémia ítéletével, ám utoljára 2008-ban a Gettómilliomos esetében fordult elő, hogy egy film a külföldi tudósítók és az amerikai filmszalma szerint is a legjobbnak bizonyult. Az újságírók kedvence tavaly az Avatar, filmeseké pedig A bombák földje volt.

Az idei Oscar-gálát február 27-én tartják.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat