Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket

Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (The Hollywood Foreign Press Association / HFPA) ma közzétette az idei Arany Glóbusz-jelöltek listáját. A díjakat 79. alkalommal fogják átadni 2022. január 9-én.

A jelöléseket élő online közvetítés formájában jelentette be a szövetség elnöke, Helen Hoehne és a rapper-színész Snoop Dogg. Idén először nem kellett nevezni a filmeket ahhoz, hogy a Golden Globe-versenybe bekerülhessenek.

Idén a legtöbb – hét – jelöléssel „holtversenyben” van egymással Kenneth Branagh Belfast és Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című filmje, és négy-négy jelölést kapott a Ne nézz fel! (Don't Look Up), a Richard király (King Richard), a Licorice Pizza és a West Side Story. Három-három jelöléssel következik a sorban a Being the Ricardos, a Dűne és a Encanto. A televíziós tartalmak között öt jelöléssel vezet az Utódlás (Succession).

Forgalmazók szerint számolva: filmes téren élre törni látszik a Netflix (17 jelölésével magasan vezeti a listát, a következő az MGM/United Artists kilenc és a Warner Bros. nyolc jelöléssel), a tévés tartalmak forgalmazói közül azonban az HBO/HBO Max kapta a legtöbb, 15 jelölést, és csak utána következik a hulu és a Netflix tíz-tíz jelöléssel.

A legjobb filmdráma címét idén a Belfast, a Coda, a Dűne, a Richard király vagy A kutya karmai közt nyerheti el, a legjobb vígjáték / musical címéért pedig a Cyrano, a Ne nézz fel!, a Licorice Pizza, a Tick, Tick... Boom! és a West Side Story van versenyben.

Az év legjobb egészestés animációs filmjeként az Encantót, a Flee-t, a Lucát, a My Sunny Maadot vagy a Raya és az utolsó sárkányt (Raya And The Last Dragon) díjazhatják, a külföldi filmek átnevezett (idéntől „idegen nyelvű” helyett „nem angol nyelvű”) filmek közül pedig a finn–orosz– német Hytti Nº6 (Compartment Nº 6), a japán Drive My Car, az olasz Isten keze (È stata la mano di Dio / The Hand of God), a francia–iráni Egy hős (Ghahreman / A Hero), és a spanyol Madres paralelas (Parallel Mothers) a HFPA öt kedvence.

A jelöltek teljes listája elérhető a HFPA honlapján.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat