Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket

Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (The Hollywood Foreign Press Association / HFPA) ma közzétette az idei Arany Glóbusz-jelöltek listáját. A díjakat 79. alkalommal fogják átadni 2022. január 9-én.

A jelöléseket élő online közvetítés formájában jelentette be a szövetség elnöke, Helen Hoehne és a rapper-színész Snoop Dogg. Idén először nem kellett nevezni a filmeket ahhoz, hogy a Golden Globe-versenybe bekerülhessenek.

Idén a legtöbb – hét – jelöléssel „holtversenyben” van egymással Kenneth Branagh Belfast és Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című filmje, és négy-négy jelölést kapott a Ne nézz fel! (Don't Look Up), a Richard király (King Richard), a Licorice Pizza és a West Side Story. Három-három jelöléssel következik a sorban a Being the Ricardos, a Dűne és a Encanto. A televíziós tartalmak között öt jelöléssel vezet az Utódlás (Succession).

Forgalmazók szerint számolva: filmes téren élre törni látszik a Netflix (17 jelölésével magasan vezeti a listát, a következő az MGM/United Artists kilenc és a Warner Bros. nyolc jelöléssel), a tévés tartalmak forgalmazói közül azonban az HBO/HBO Max kapta a legtöbb, 15 jelölést, és csak utána következik a hulu és a Netflix tíz-tíz jelöléssel.

A legjobb filmdráma címét idén a Belfast, a Coda, a Dűne, a Richard király vagy A kutya karmai közt nyerheti el, a legjobb vígjáték / musical címéért pedig a Cyrano, a Ne nézz fel!, a Licorice Pizza, a Tick, Tick... Boom! és a West Side Story van versenyben.

Az év legjobb egészestés animációs filmjeként az Encantót, a Flee-t, a Lucát, a My Sunny Maadot vagy a Raya és az utolsó sárkányt (Raya And The Last Dragon) díjazhatják, a külföldi filmek átnevezett (idéntől „idegen nyelvű” helyett „nem angol nyelvű”) filmek közül pedig a finn–orosz– német Hytti Nº6 (Compartment Nº 6), a japán Drive My Car, az olasz Isten keze (È stata la mano di Dio / The Hand of God), a francia–iráni Egy hős (Ghahreman / A Hero), és a spanyol Madres paralelas (Parallel Mothers) a HFPA öt kedvence.

A jelöltek teljes listája elérhető a HFPA honlapján.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat