Magyar és román filmeket is bemutat a pénteken kezdődő trieszti filmfesztivál Magyar és román filmeket is bemutat a pénteken kezdődő trieszti filmfesztivál

Magyar és román filmeket is bemutat a pénteken kezdődő trieszti filmfesztivál

A közép- és kelet-európai, illetve az olasz filmiparra összpontosító trieszti filmfesztivál versenyszekcióiban és műhelyeiben több magyar és román filmest találunk. A szemlét 29. alkalommal szervezik meg január 19. és 28. között.

A fesztivál játékfilmes versenyprogramjában szerepel Kristóf György Out és Iulia Rugină Breaking News című alkotása, illetve a bukaresti filmművészeti egyetemen végzett szerb Ivana Mladenović Soldații. Poveste din Ferentari című munkája.

A mezőny hat további közép- és kelet-európai résztvevője: az orosz Borisz Hlebnyikov Szívritmuszavarok (Aritmiya), az albániai Gentian Koçi Daybreak (Dita zë fill), a litván Sharunas Bartas Frost, a horvát Igor Bezinović A Brief Excursion (Kratki izlet), a lengyel Hanna Slak The Miner (Rudar) és a szintén lengyel Maciej Sobieszczański The Reconciliation (Zgoda) című filmje.

A dokumentumfilmes versenyben két román címet találunk: Alexandru Solomon Tarzan tojásai (Ouăle lui Tarzan) és Radu Jude Halott ország (Țara moartă) című filmjeit. A rangos Amsterdami Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál (IDFA) nyertese, a szerb Mila Turajlić The Other Side of Everything (Druga strana svega) és Simonyi Balázs Ultra című filmje is versenyben van.

A versenyprogram mellett a trieszti filmfesztivál az 1968-as forradalmi év 50. évfordulójára összpontosít.

Nyilvános a Last Stop Trieste (készülő dokumentumfilmek versenye), First Cut Lab (vágás alatt álló játékfilmek műhelye) és This is IT (utómunka alatt álló olasz (ko)produkciók versenye) szekciók válogatása is. A Last Stop Trieste szekcióban részt vesz Kálmán Mátyás rendező és Horváth-Szabó Ágnes producer Paying a Visit to Fortuna című projektje, a This is IT szekcióban pedig Alberto Fasulo rendező és Nadia Trevisan producer Menocchio című olasz-román koprodukciója versenyez a 10 000 eurós érő Laser Film Award-ért.

A fesztivál szervezői ettől az évtől a balti országok három filmintézetével közösen új, 3000 eurós Balti-díjat is bejelentettek. (Cineuropa.org)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat