A Cannes-i Fesztivál módosítja a versenyszabályzatát A Cannes-i Fesztivál módosítja a versenyszabályzatát

A Cannes-i Fesztivál módosítja a versenyszabályzatát

Jövő évtől csak olyan filmek kerülhetnek Cannes-ban versenybe, amelyeknek gyártó garantálják a franciaországi mozibemutatót is. A döntést megelőző vitát két, idén versenybe került Netflix-produkció váltotta ki.

„Nemrég felröppent a pletyka, miszerint kizárhatják a versenyből Noah Baumbach és Bong Joon Ho filmjeit, mert ezeket a Netflix támogatta” – olvasható a fesztivál közleményében. A szervezők cáfolják a pletykát, és kijelentik, hogy nem állnak el korábbi döntésüktől, és bemutatják mindkét filmet az április 13-án közzétett mezőnyben.

A 2018-as versenyszabályzatot azonban módosítani fogják. Jövő évtől csak olyan filmek kerülhetnek versenybe, amelyeket aztán a francia mozik is vetíteni fognak.

„A Cannes-i Fesztivál tisztában van a mozibemutatók hiánya miatti feszültségekkel. A Cannes-i Fesztivál hiába kérte a Netflixet, hogy egyezzen bele, hogy ez a két film ne csak az előfizetőkhöz, hanem a francia mozik közönségéhez is eljusson. A fesztivál sajnálja, hogy nem sikerült megegyezésre jutni.

A fesztivál örömmel veszi egy új szolgáltató megjelenését, amely úgy döntött, hogy befektet a filmgyártásba, de hangsúlyozottan támogatja a hagyományos mozibemutatókat Franciaországban és a nagyvilágban.

Következésképpen, és a vezetőségi tagok megkérdezése nyomán a fesztivál úgy döntött, a szabályait a mostanig előreláthatatlan helyzethez igazítja a szabályait: minden filmnek, amely a cannes-i programban szeretne versenyezni, vállalnia kell a francia mozikban való forgalmazást. Ez az új rendelkezés a Cannes-i Fesztivál 2018-as kiadásával lép életbe.”

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat