Radu Mihăileanu

Radu Mihăileanu

Bukarestben született zsidó családban. Apja, Mordechai Buchman Ion Mihăileanura változtatta a nevét, miután megszökött a koncentrációs táborból.

Radu 1980-ban szökik külföldre a kommunista Romániából. Izraelben állapodik meg, majd Franciaországba települ át. Itt elvégzi a párizsi filmfőiskolát. Első nagyjátékfilmje, az 1992-ben bemutatott Árulás (Trahir) felhívja rá a nemzetközi szakma figyelmét.

A Filmtett interjúja Radu Mihăileanu filmrendezővel

Ezt írtuk róla

A szabad rendező – Radu Mihăileanu – alkotói portré 2. rész

2013. január 25.

Radu Mihăileanu napjaink egyik legjelentősebb román rendezője. Precíz és aprólékos, rendező-forgatókönyvíróként nem igyekszik egyik filmet a másik után legyártani, gondosan építgeti életművét. Öt nagyjátékfilm után – amelyekkel nagyjából négyévente jelentkezett – Radu Mihăileanu szabad rendező marad: szabadon választ témát, szabadon dönti el, milyen fényképezés a legmegfelelőbb, kivonja magát a divatok és a példaképek hatása alól, és mentes mindenféle előítélettől.

Ördögűzés, harag nélkül – Radu Mihăileanu – alkotói portré 1. rész

2013. január 23.

Radu Mihăileanu első munkája, az 1992-es Árulás az első olyan román film, amely előítéletek vagy ellenérzések, gyűlölet vagy személyes bosszúvágy nélkül dolgozza fel a romániai kommunizmus kezdeti időszakát (és annak közvetett hatásait). Megértésre és magyarázatra törekszik anélkül, hogy vádirat lenne vagy magyarázkodni próbálna. Nae Caranfil È pericolos sporgersi című filmje mellett Mihăileanué az 1991–2000-es évtized legkiválóbb mozgóképes debütálása.

Szaltók témák, kultúrák, filmek között – Beszélgetés Radu Mihăileanu filmrendezővel

2006. augusztus 15.

Radu Mihăileanu, a Franciaországban élő román filmrendező nejlonszatyorral a kezében jelent meg az V. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál sajtó- és közönségtalálkozóin: a szatyorban azonban nem a sarki bevásárlás eredményét, hanem a Cézar-díját hozta, amely szerinte „bárki szatyrának" elérhető itthon is, legalábbis erre következtet az utóbbi évek román filmtermése láttán. A következő sorokat ezeken a találkozókon rögzítettük. A beszélgetések apropójaként Mihăileanunak a fesztiválon bemutatott Va, vis et deviens című filmje szolgált.

Filmjei a Filmtetten

A szerelem története

Színes filmdráma, fantasy, romantikus, 134 perc, 2016
Rendező, Forgatókönyvíró, Producer

Egy régen elfeledett könyv új kiadásával kezdődik. A regény varázslatos módon hoz össze két családot: egy idős férfit, aki a fiát keresi és egy fiatal nőt, aki anyja magányára keres a regény által gyógymódot.

Elolvasom a kritikát

Élj és boldogulj!

Színes filmdráma, 140 perc, 2005
Rendező, Forgatókönyvíró, Producer

1984-ben a Moszad amerikai segítséggel a szudáni menekülttáborok infernójából több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves főhős számára csak egyetlen módon biztosíthat jobb jövőt keresztény édesanyja, úgy, ha azt vallja, hogy fia "falasa", azaz etiópiai zsidó. A gyereket a többiekkel együtt Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élő francia szefárd család örökbe fogadja. A fiú izraeli [...]

Kapcsolódó cikkek:

Életvonat

Színes vígjáték, filmdráma, háborús, romantikus, 103 perc, 1998
Rendező, Forgatókönyvíró

1941 egyik estéjén Shlomo, a falu bolondja világrengető hírekkel tér haza: a nácik a szomszédos települések összes zsidó lakóját ismeretlen helyre deportálják. Az ő falujuk a következő a listán. Az öregek tanácsa a rabbi vezetésével még aznap este összeül, hogy megvitassák, hogyan menthetnék meg a közösséget. Végtelen veszekedések után a legjobb ötlet csak hajnalban pattan ki Shlomo fej [...]

Kapcsolódó cikkek:

Radu Mihăileanu

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat