Nuri Bilge Ceylan

Ezt írtuk róla

A Boszporusz felett az ég – Nuri Bilge Ceylan-portré 2.

2010. október 22.

Miután elkészítette gyermekkori emlékeiről szóló kis vidéki trilógiáját, Ceylan másik otthonába, Isztambulba helyezte át filmjeinek színhelyét. A nagyvárosi és a falusi környezet közötti szakadék „leírását” azonban fokozatosan járta körül. Az átmenetben fontos szerep jut az iróniának és az erkölcsi példázatoknak, majd a kegyelem hiányának is.

Török vidéki anziksz – Nuri Bilge Ceylan-portré 1.

2010. október 20.

A kortárs török filmet leginkább Ferzan Özpetekkel és Fatih Akinnal szokás azonosítani, pedig ők hazájuktól távol (Olaszország, Németország) alkotnak, a nemzeti török filmről azonban alig-alig hallani. A kétezres évek elején ez megváltozott, a „kivándorolt” mozisok mellett egy új generáció lépett színre. Ennek a nemzedéknek egyik legkiemelkedőbb török alkotója Nuri Bilge Ceylan.

Filmjei a Filmtetten

A vadkörtefa

Színes filmdráma, 188 perc, 2018
Rendező, Forgatókönyvíró, Vágó

A szépreményű író visszatér a vidéki Törökország kis falujába, de az életét apja adósságai tönkreteszik.

Elolvasom a kritikát

Téli álom

Színes filmdráma, 196 perc, 2014
Rendező, Forgatókönyvíró, Vágó

Az egykori színész egy kis hotelt vezet feleségével valahol Anatóliában. A páros amúgy is viharos kapcsolatát csak tovább nehezíti, hogy velük él a frissen elvált, mély önsajnálatba burkolózó húg is. Amikor aztán jön a tél, ez a három ember összezárva találja magát a hóval borított tájon...

Elolvasom a kritikát

Volt egyszer egy Anatólia

Színes filmdráma, 150 perc, 2011
Rendező, Forgatókönyvíró

Egy csapat férfi, közük egy orvos, egy ügyész, egy rendőrfőnök és egy gyilkosság gyanúsítottja, egy elásott holttestet keres a anatóliai sztyeppéken.

Elolvasom a kritikát

Három majom

Színes filmdráma, 109 perc, 2008
Rendező, Forgatókönyvíró, Vágó, Producer

Ha az igazság olyan fájdalmas, hogy az ember nem képes elviselni, jobb nem látni, nem hallani és nem beszélni róla. Így tesz a film három főszereplője is, a házaspár és felnőtt fiuk, de ők is tudják, hogy ez nem mehet örökké tovább így.

Kapcsolódó cikk:

Messze

Színes filmdráma, 105 perc, 2002
Rendező, Forgatókönyvíró, Operatőr, Vágó, Producer

Mahmut, a középkorú fotós szakmai sikerekkel övezett, mégis magányos életébe szélvészként tör be vidéki unokaöccse, Yusuf. Bár a fiatal férfinak nem áll szándékában megzavarni Mahmut szertartásos kis mindennapjait, mégis akarva-akaratlan belegyalogol unokabátyja magánéletébe, aki túlzott, már-már megszállott pedánsságával, megrögzött szokásaival azon igyekszik, hogy elmeneküljön a világ elől.

Kapcsolódó cikkek:

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat