Anouk Aimée

Anouk Aimée

Nicole Françoise Florence Dreyfus 1932. április 27-én született Párizsban. Szülei, Henri Murray és Geneviève Sorya szintén színészek voltak. Balettet tanult Marseille-ben, majd Párizsban elvégezte a színi tanfolyamot. Első szerepét 14 évesen kapta a La maison sous la mer című filmben (r. Henri Calef), amelyben a mellékszereplő Anoukot játszotta – később ez ihlette művésznevét. Az Aimée nevet utóbb A veronai szerelmesek (Les amants de Vérone) írója, Jacques Prévert ajánlotta.

Federico Fellini Az édes élete (La Dolce Vita, 1960) hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, amivel berobbant a filmes világba. Főként szépségét illette dicséret, de tehetsége is egyre több elismerést kapott: a Lola címszerepéért (r. Jacques Demi, 1961) BAFTA-ra jelölték, majd az Egy férfi és nőben (Un homme et une femme, r. Claude Lelouch, 1966) nyújtott alakításáért 1967-ben megkapta a legjobb női főszereplőnek járó BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt, illetve egyetlen Oscar-jelölését is.

1980-ban szerepelt Marco Bellocchio Ugrás a semmibe (Salto nel vuoto) című filmdrámájában – ez az alakítás hozta el a következő nagyobb szakmai elismerést: megkapta a legjobb női alakítás díját Cannes-ban. A 2000-es évek óta főként különböző életműdíjakkal jutalmazták, 2002-ben Tiszteletbeli César-díjas lett.

Karrierje során több mint 70 filmben játszott, a főként francia szerepek mellett spanyol, brit, olasz, német és amerikai produkciókban is feltűnt. Legutoljára 2019-ben a Les plus belles années d’une vie című francia drámában osztottak rá szerepet.

(Kolumbán Karola)

Az írás a Filmtett gyakornoki programjában készült.

Filmjei a Filmtetten

Napoléon

Színes kalandfilm, történelmi, romantikus, 380 perc, 2002
Szereplő

A francia forradalom zűrzavaros éveiben az ifjú katona egyszerre találja meg az érvényesülést, és a szerelmet, Josephine személyében. Hadvezérként sikereket ér el, nevét a forradalom megmentőjeként emlegetik, a katonák és a francia nép mellette áll, akkor is, mikor feldúlva a köztársaság eszméit, államcsínyt hajt végre, magához ragadja a hatalmat, és maga a pápa koronázza császárrá. Egész Eur [...]

Egy férfi és egy nő

Színes és fekete-fehér filmdráma, romantikus, 102 perc, 1966
Szereplő

Gyermekeik internátusában találkozik Anne és Jean-Louis. Mindketten tragikus körülmények közt veszítették el házastársukat. Ettől elsősorban Anne szenved nagyon, olyannyira, hogy menekül is az új kapcsolat elől. Ennek ellenére Jean-Louis nem adja fel, s végül sikerül meghódítania Anne-t.

Kapcsolódó cikkek:

8 és ½

Fekete-fehér filmdráma, 138 perc, 1963
Szereplő

Guido, a filmrendező visszavonul egy magánklinikára, szeretne elbújni a világ elől, ám minden kísérlete kudarcba fullad. Nemcsak felesége és szeretője üldözi folyvást, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb munkát, egy következő, lehetőleg ismét nagy sikerű filmhez. A zseniális ötlet várat magára, helyette álmok, gyerekkori szorongások gyötrik. Képzeletében elvonulnak mind a nők, akik valamilyen szerepet j [...]

Kapcsolódó cikkek:

Az édes élet

Fekete-fehér vígjáték, filmdráma, 180 perc, 1960
Szereplő

Marcello valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ahol most egy bulvárlap munkatársa, a Via Venetóval jelképezett fényűző, hazug és cinikus társasági élet ismert figurája. S noha a hamis csillogású filmipar képviselőinek orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas vagy kegyetlen "szertartásain" egyaránt teljes [...]

Kapcsolódó cikkek:

Anouk Aimée

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat