Kovács András

Kovács András

Kovács András 1925. június 20-án született a Kolozs megyei Kidében. A kolozsvári Bolyai Egyetemen és a budapesti Pázmány Péter Egyetem bölcsészkarán tanult pszichológiát, szociológiát és esztétikát. 1946-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol 1950-ben diplomázott. Ekkor került a MAFILM-hez, ahol 1951-ig dramaturgként, majd 1951 és 1957 között a filmvállalat dramaturgiai osztályának vezetőjeként dolgozott. 1952-től 1954-ig a főiskolán filmrendezést tanított. 1957-ben lemondott a vezetésről, dramaturg és rendezőasszisztens volt többek között Keleti Márton filmjeinél.

Rendezői pályafutása 1960-ban kezdődött a Zápor című filmjével. Ezt követte 1960-ban egy irodalmi adaptáció: a Pesti háztetők Cseres Tibor és Galambos Lajos írásai alapján készült. Igazán ismertté az 1964-ben bemutatott, nagy társadalmi visszhangot kiváltó Nehéz emberek című filmdráma tette, amelyben a társadalmilag hasznos, mégis elfekvő újítások sajnálatos sorsát, a érdekes egyéniségű feltalálókat mutatott be.

A 90-es években számos dokumentumfilmet készített a televízió számára. Műveit a Magyar Filmszemle több kiadásán is kitüntették műveit, a fődíjat három alkalommal nyerte el. Szervezőként, filmpolitikusként és rendezőként, valamint elméleti szakíróként is több figyelemre méltó tanulmányt publikált.

Kovács András 1981 és 1986 között a Filmművészeti Szövetség elnöke volt, 1988-ban a Károlyi Mihály Társaság alelnökévé választották. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának volt az elnöke.

Ezt írtuk róla

Néha a lehetetlent is kísérteni kell – Beszélgetés Kovács András filmrendezővel

2013. november 22.

A 88. évét idén betöltő Kovács Andrásról mostanában keveset hallani, pedig valaha a magyar filmkészítés élbolyába tartozott. Hideg napok című filmje „a budapesti tizenkettő” egyike, rendezője a Magyar Mozgókép Mestere, Kossuth-díjas és más díjak kitüntetettje. Kevesen tudják róla, hogy erdélyi, kidei származású, épp ezért ő volt az egyik díszvendége az idei kolozsvári Filmtettfesztnek, ahova három filmjét kísérte el. A még mindig nagy mesélőkedvű és -tehetségű filmessel a vetítések után beszélgettünk, az akkori hatalmas anekdotafüzérnek egy erősen rövidített változatát olvashatják alább.

Filmjei a Filmtetten

A vörös grófnő

Színes filmdráma, 145 perc, 1984
Rendező, Forgatókönyvíró

A film Károlyi Mihály felesége, született Andrássy Katinka életének egy szakaszát mutatja be. Egy arisztokrata lány fejlődését, aki a monarchia igenlésétől, a század eleji demokratikus mozgalmakon és a Tanácsköztársaságon keresztül eljut a két világháború közötti antifasiszta mozgalmakig, a kommunistákkal való közös harc vállalásáig.

Kapcsolódó cikkek:

Szeretők

Színes filmdráma, 84 perc, 1983
Rendező, Forgatókönyvíró

Vera elvált, fiatal nő, Tamás családos ember. Hosszú ideje találkoznak titokban, egy ismerősük víkendházában. Vera azt szeretné, ha a férfi nyíltan vállalná a kapcsolatukat, de Tamás nem akar válni.

Kapcsolódó cikkek:

Falak

Fekete-fehér filmdráma, 87 perc, 1967
Rendező, Forgatókönyvíró

Ambrus főmérnököt felfüggesztik állásából, mert egy exportra szánt cikk konstrukciós hibáira nyíltan felhívta a vásárló fél figyelmét. Közvetlen főnöke, Benkő párizsi kiküldetése alatt értesül Ambrus ügyéről. Egy pincebárban találkozik egykori barátjával, és annak francia feleségével. Beszélgetésük után Benkő sok mindent más színben lát. Hazatérve [...]

Kapcsolódó cikkek:

Hideg napok

Fekete-fehér filmdráma, 96 perc, 1966
Rendező, Forgatókönyvíró

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként 2500 szerbet és 800 zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, 3300 ember tűnt el „nyomtalanul”. A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből…

Kapcsolódó cikkek:

Kovács András

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat