Címke: nagy dénes

Megsárgult portré a Szovjetunióból – Nagy Dénes: Természetes fény

2021. július 1. – írta

Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) első nagyjátékfilmjét az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon csíptük el, a lassan hömpölygő, orosz télben játszódó film lógott ki talán a leginkább a fesztivál (nagyrészt) közönségfilmes repertoárjából. Az Ezüst Medvét nyert alkotás ugyanis korántsem egy pátoszban, nagy szavakban és derék hőstettekben tobzodó, klasszikus történelmi film, sőt, tulajdonképpen ennek az ellentéte: nyers, szótlan, és szinte minden snittjétől instant szekunder szégyenérzetünk lesz. Ez a szokatlan, arcjátékba kódolt második világháborús tabló igazi csemege a lassú mozi kedvelőinek, de ahogyan a katonaság, ez sem való mindenkinek.

Mindkét magyar filmet díjazták a Berlinalén

2021. március 5. – írta

A végéhez közeledik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első felvonása, így ma délben, online díjkiosztó keretében közzétették a Találkozások (Encounters) szekció és a központi versenyprogram díjait. Nagy Dénes rendezői díjat nyert első nagyjátékfilmjével, a Természetes fénnyel, a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét pedig Fliegauf Bence filmjének szereplője, Kizlinger Lilla kapta. Az Arany Medvét idén Radu Jude nyerte el.

Závada Pál regényének filmadaptációját forgatja Nagy Dénes

2019. november 5. – írta

Elkezdődött Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) első mozifilmjének forgatása, adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap. A magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő második világháborús történet Závada Pál Természetes fény című regényének adaptációja.

Négy magyar dokumentumfilm versenyez Szarajevóban

2015. július 14. – írta

Az augusztus 14. és 22. között, 21. alkalommal megszervezendő filmfesztiválon a Tititá, a Seb, a Drifter és a Káin gyermekei is versenyez. Sosem volt még egyszerre négy magyar dokumentumfilm a mezőnyben, és egy sem nyerte el kategóriájában a Szarajevó Szívét – közölte ma a filmunió.

Európai filmfesztivál ázsiai és amerikai vendégekkel – 43. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, 2014. január 22 – február 2.

2014. február 4. – írta

Idén először éreztem, hogy a rotterdami fesztiválnak egyre több cselhez kell folyamodnia, hogy megtartarthassa filmfesztivál-óriási státuszát. Egyre több hűségcsomag létezik a holland nézők számára és az európai államok állapotát vizsgáló válogatások tarkítják a műsort az Európai Unió támogatásával.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat