Miért érdemes eljönni a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok harmadik napjára? Miért érdemes eljönni a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok harmadik napjára?

Maszkos szombat filmtörténeti különlegességgel

Miért érdemes eljönni a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok harmadik napjára?

Érdekes és változatos naphoz érkeztünk, hiszen betekinthetünk a filmkészítés egyik „háttérbe szorult” szegletének titkaiba, megnézhetjük az erdélyi filmgyártás kezdeteit, valamint jelenét is. Lássuk, mire számíthatnak ma a Filmtettfeszt látogatói.

Ma érdemes korán kelni, hiszen ma kivételesen 10 órától, a Tranzit Házban kezdünk, Gaál Péter maszkmester vezényletével. A workshop első felében egy rövid előadás hallható a maszkmesterség történetéről, a Magyarországon és Európában folyó munkákról és lehetőségekről, a maszkmesterségben használt anyagokról és technikákról. A példák bemutatása a Pál Adrienn, a Halálkeringő és az Epilógus című filmek alapján történik, képanyag bemutatásával. A workshop második része sokkal gyakorlatiasabb lesz, a maszkmester a jelenlevőkkel együtt készít majd el különböző sebeket, és az is megtörténhet, hogy közös erővel egy vérbeli zombimaszk létrehozására kerül majd sor.

A maszkmesteri workshop végeztével visszaköltözünk a Győzelem moziba, ahol fél 3-tól két dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők (Zámborszki Ákos: Utolsó előadás, Kis Anna: Házi paradicsom), melyet egy igazán különleges filmes tömb követ. 16 óra 30 perctől Martonffy Emil A színház szerelmese című alkotását tekinthetjük meg, mely igazi filmtörténeti csemege, hiszen Kolozsvár utcáin és a Hunyadi téri színházban forgott. Mivel nem maradt fenn teljes egészében, eddig nem lehetett vetíteni, viszont a Filmtettfeszt alkalmából a Magyar Filmarchívum hiánypótló inzertekkel egészítette ki a filmet. A filmbeli Benedek Máté a Nemere a Hargitán című színdarabját hozta el a kolozsvári színházigazgatónak. Amikor megtudja, hogy rajta kívül több száz forgatókönyvet kap a színház és kis esélye van annak, hogy ezt az igazgató valaha is elolvassa, öngyilkos akar lenni. Utolsó pillanatban menti meg Torday Klára, a híres színésznő. Vagy… mégsem ő? Ezt a kincset egy friss erdélyi nagyjátékfilm követi, mégpedig Jakab-Benke Nándor, Oláh-Badi Levente és Zágoni Bálint Antigonéja. Az önreflexív, kísérleti-improvizációs film az Antigoné-történet adaptálásának nehézségeit mutatja be egy forgatási procedúra mindennapjain keresztül, és olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e egyáltalán Erdélyben filmet készíteni? Erre a kérdésre mindenki többé-kevésbé választ kaphat, ha 18 órától megtekinti a filmet.

A 20 órától kezdődő filmet talán nem kell senkinek bemutatni. Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascaljáról van szó, mely nemcsak, hogy világkörüli sikereket ér(t) el, hanem Magyarország hivatalos jelölése is egyben az Oscar-díjra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A film főhőse Mona Paparu, aki egyedül neveli hároméves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja, akitől azonban a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története – Mona Paparu szemszögéből.

Kép a Bibliotheque Pascal című filmből

A mai tartalmas nap zárófilmjeként Dömötör Tamás Czukor Show című alkotása látható, mely Mónika Show-jellege ellenére nem egy teljesen felhőtlen vígjáték. Egy vidéki férfi egy fiktív országos televízió kibeszélő-showjába érkezik, ahol a téma: „Ma rendbe hozom a családomat”. A társaságot a férfi hat éve nem látott húga hívja össze. El nem mondott érzések, ki nem beszélt fojtások mozgatják a kompániát, csak az alig felnőtt szerető látja aztán tisztán a helyzetet. A film két drámát mutat be egyszerre. Egy szerelmi háromszög szomorú történetét Füst Milán Boldogtalanok című színműve alapján, illetve a „dráma drámáját”, hogy egy családi tragédia hogyan válik árucikké és médiaeseménnyé, ha a kényelmetlen „utó- és mellékhatásoktól” megszabadítják a befogadót. Ehhez érkezik egy nyugat-európai befektető, hiszen a kelet-európai médiapiac csábos befektetés, gazdaságilag mindenképpen. Más meg úgysem számít...

Az viszont nagyon is számít, hogy a fesztivállátogatók ma is jól érezzék magukat, úgyhogy mindenkit továbbra is sok-sok szeretettel várunk a moziterem sötétjébe.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat