Kritika | Ilja Andrejevics Krzanovszkij, Jekatyerina Oertel: DAU. Natasha Kritika | Ilja Andrejevics Krzanovszkij, Jekatyerina Oertel: DAU. Natasha

Az orosz Truman show

Ilja Andrejevics Krzanovszkij, Jekatyerina Oertel: DAU. Natasha

ÉRTÉKELD A FILMET!
DAU. Natasha
Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel
0

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Megszoktuk, hogy a TIFF-en furcsa, merész, felkavaró, nyugtalanító filmekkel is találkozhatunk. A DAU. Natasha is ilyen: merész a naturalizmusa, felkavaróak és nyugtalanítóak a kameramozgásai, mellbeverő a film utolsó fejezete – mégis maradhat bennünk egy erős „mi a fene volt ez?” érzés. A rejtély kulcsa talán az, hogy ezt a filmet nem is filmként kell nézni.

Ilja Krzanovszkij – aki 4 című filmjével nemzetközi filmfesztiválokon futott már néhány figyelemfelkeltő kört – a 2000-es évek derekán belevágott egy gigászi méretű multimédia-projektbe. Egy régi harkovi stadionban felépített egy óriási díszletet: annak a titkos szovjet kutatóintézetnek a hiteles mását, amelyben a Nobel-díjas orosz fizikus, Lev Landau (1908–1968) dolgozott. A díszletvárost aztán több száz önkéntessel népesítette be, akik hosszú időre – akár 3 évre is –, saját nevüket használva amatőr színészekké váltak, állandóan jelmezt viseltek, és szinte Big Brother-szerűen folyamatosan filmezték őket (többen közülük panaszkodtak is utólag a bánásmód miatt). A projekt elnyerte egy Kreml-közeli oligarcha anyagi támogatását is, és hamarosan túlnőtt az eredeti elképzelésen. Több galériányi installáció született belőle, s a több, mint 700 órányi felvételből tucatnyi film, minisorozat és három tévéműsor készült. Nagyrészüket, jellegükből fakadóan, sosem lehetett a hagyományos filmterjesztői csatornákon bemutatni, különösen nem Oroszországban, de a nagy fesztiválok – köztük Cannes és Rotterdam – rajongtak a projektért, a tavalyi Berlinálén pl. debütált egy tévésorozat és a DAU. Natasha is. 2019-ben Párizsban egy 14 filmből álló sorozatot vetítettek – a Natasha ennek is része volt.

DAU. Natasha

Ezt a háttérsztorit ismerve a Natasha az „orosz Truman show”-ként is emlegetett gigantikus multimédia-projekt egyfajta spinoffjaként értelmezhető. A szinte 2 és fél órás film nagy egységekből áll össze, hosszú jelenetek, azokat pedig hosszú snittek alkotják, amelyek szinte egy szkeccsfilm lazaságával kapcsolódnak egymáshoz. Nagyrészükben két szereplő interakciójában tobzódhatunk: a szovjet kutatóintézet kantinját vezető Natasha és fiatalabb kolleganője, Olja jön-megy előttünk, flörtölget a sztereotipikus kutató-csodabogarakkal, filozofál a szerelemről, vall a saját magánélete romjairól, veszekszik vagy csacsira issza magát vodka-sörrel. A két (amatőr!) színésznő fantasztikus teljesítményt nyújt, csakhogy ezek a jelenetek túlságosan hosszúak, tekintve, hogy mennyi dolog megy közben végbe a film fizikai valóságában vagy a szereplők karakterfejlődésében.

DAU. Natasha

Már a legelső kantinjelenetben érezhetjük, hogy itt azért jócskán benne járunk a hatalom besúgóival kitömött sztálini korban, és a falnak is füle van, ezt az alapérzést viszont nem használja ki eléggé a film. [SPOILEREK KÖVETKEZNEK, A BEKEZDÉST EGYSZERŰ KIJELÖLÉSSEL LÁTHATÓVÁ LEHET TENNI VAGY ÁT LEHET UGRANI.]

Egy nagyon görbe este után Natasha ágyba bújik egy szinte öntudatlanságig részeg, külföldi vendégtudóssal, majd nem elég, hogy tudatosítania kell magában, hogy ez bizony csak egy egyéjszakás kaland volt, végül a titkosszolgálat is felhasználja ellene – és ez, a film legutolsó fejezete a Natasha legerősebb része, csakhogy rettenetesen sokat kell rá várnunk. Ha a két nő tettlegességig fajuló bakalódása, a részegség, a szex nyers részletességgel történt ábrázolása zavarba ejtően pőre és naturalista volt, a vallatás jelenete ezen felül még intelligens és kiszámíthatatlan is. Teljesen a székbe szegez, lélegzetvisszafojtva tapadunk a képre: a tagbaszakadt, izzadt tarkójú vallatótiszt egyik pillanatban aranyos plüssmackó, kedves úriember a következőben átinvitálja Natashát a szomszéd cellába, ahol rafinált testi-lelki terrornak veti alá, és ez ismétlődik, újra meg újra, gyötrő végtelenséggel. Kedves tanítóbácsiként türelmesen diktálja a vallomást Natashának, a következő pillanatban a klotyóba dugja a fejét, hogy a konyakos üveg helyét ne is emlegessük. Stockholm-szindróma vagy túlélőösztön lép működésbe a porig alázott és egész apró darabjaira zúzott nőben – nem derül ki, de a frissen választott Reneszánsz fedőnév szimbolikus értelmet nyer: Natasha átalakulva távozik abból az épületből. Az élet pedig kegyetlenül gördül tovább, ebből a távlatból a kétgyerekes családapához fűződő, titkolt románc bocsánatos melléfogásnak tűnik, hanem ezt az új, a titkosszolgálathoz fűződő viszony, amit szintén mosolygó álarc mögé kell rejteni, már sokkal veszélyesebb. Itt egy új történet kezdődhetne az „újjászületett” Natasáról, amely arról szólna, hogy hogyan alkalmazkodna a nő az új helyzethez, mit és hogyan tenne, hogyan számolna el a saját lelkiismeretével stb. Sokkal izgalmasabb lenne, mint azt néznünk, hogy hogyan tépázza egymást két kolleganő, akik kicsit anya-lányaszerű kapcsolatban is állnak egymással.

Bár amit láttunk, nem igazán áll össze egységes ívű filmmé, a kicsit öncélú, már-már iskolai színészgyakorlat-jellegű jeleneteket (és azt a zseniálisat a film vége felé) mégis összetartja a hangulatuk. A aprólékos gonddal és hitelesen összeválogatott jelmezek, frizurák és kellékek egyértelműen kijelölik a korszakot, s a nyomasztó hangulat a látvány minden apró részletéből sugárzik. A jelenetek zárt, szűk, csak a legfontosabbakat tartalmazó terekben játszódnak, a nagyon kevés kültéri felvétel sötét napszakban, hajnalban vagy késő este készült. A falak, a bútorok csupasz szürkék, hamuszínű a világ, hiába mosolyog benne egy-egy alma vagy narancs. S hogy még szűkösebbnek érezzük a helyet s ezt az egész életet, amibe Natasha és a többiek beszorultak, arról egy kiváló operatőr gondoskodik. Jürgen Jürges nyughatatlan kézikamerája mindenütt jelen van, szinte önálló szereplőként figyel, szűken keretezi a falatozni érkező kutatókat, elidőz arcokon, a kapcáját feltekerő kísérleti alanyon, meglesi a lefutott szemet a harisnyán, nyugtalanul továbbrebben, a tartótiszt hátára tapad, lekuporodik a részegen pityergő nő mellé, tolakodóan közel megy a szereplőkhöz, beférkőzik az intim terükbe és a legbensőségesebb pillanataikba.

DAU. Natasha

A humornak alig van itt hely, egy pillanatnyi nevetés sem fog felszabadítani a felidézett korszak s az alkotók hozzá fűzött értelmezésének súlya alól. Bár a szovjet kutatókról – a film tanulsága szerint – nem túl okos dolog poénkodni, azért a Natasha egyedüli megmosolyogtató pillanatait nekik köszönhetjük: a kísérlet koncepcióját és gúla alakú kellékét.

Ha nem erős egységként működő filmet várunk, hanem egy közel egy évtizeden átívelő projekt néhány helyzet- és jellemgyakorlatának a füzéreként tekintünk a DAU. Natashára, maradandó filmemlékkel távozhatunk a TIFF szabadtéri mozijából.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg