Kritika | Christian Petzold: Undine Kritika | Christian Petzold: Undine

A víz bűvöletében

Christian Petzold: Undine

ÉRTÉKELD A FILMET!
Undine
Christian Petzold
2020

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Undine egy valószerűtlen találkozás és tragikus szerelem története a valóság és a fantázia határán, a cselekmény előrehaladtával egyre inkább az utóbbi felé elmozdulva. Erőteljes, víz uralta tematikája miatt könnyű A víz érintésére asszociálni róla, de annál azért sokkal jobb.

Undine történészként dolgozik a berlini helytörténeti múzeumban, és épp egy szokványos, rideg szakítás áldozatául esik, amikor egy véletlen folytán megismerkedik Christoph-fal, az egyszeri ipari búvárral, és első látásra szerelem szövődik kettejük között, amely azonban kezdettől fogva halálra ítéltetett. A film különc főszereplőit nehezen magyarázható belső motivációk hajtják, az események pedig leginkább akkor nyernek értelmet, ha picit utánaolvasunk a film alapjául szolgáló történetnek. Az Undine ugyanis egy 19. századi – mind a korstílus, mind a szerelmi tematika értelmében vett – romantikus mű modern adaptációja, amelyet eredetileg a német Friedrich de la Motte Fouqué vetett papírra, 1811-ben.

Paula Beer és Franz Rogowski az Undine című filmben

A film szűk mozgásterében visszatérő helyszínek, motívumok rendezik szimmetrikus keretbe az eseményeket. Az időkezelés sajátos belső tempót követ: hol szinte unalmas lassúsággal, hol váratlan ugrások mentén halad a történet, csak helyenként segít tájékozódni egy-egy közbeékelt időmegjelölő felirat. A két igen különböző hátterű főszereplő – ki-ki a maga foglalkozásából és személyiségéből – adódó időtlenséggel éli mindennapjait a múlt és a jelen, a felszíni és a vízi világ kettősségében. A karakterek egyszerre merevek és illékonyak, a víz alatti képsorok meditatív szépsége és a hétköznapi, városi élet profán, időnként nevetséges jelenetei mégis intim közelségbe hozzák őket.

Paula Beer az Undine című filmben

Feltűnő a különféle hanghatások, zörejek gazdagsága a filmben. Szinte a teljes játékidő alatt lágy, klasszikus zongorazene szól, ami – akárcsak a jelenetek kontinuitása – időnként erőszakos hirtelenséggel szakad meg, miközben hasonlóan állandó jelleggel, nemegyszer kimondottan hangos, kellemetlen zajok kísérik végig a filmet, a víz és a szereplők (mindenekelőtt a lélegzet) suttogó hangjaival elegyítve.

A filmet 2020 februárjában mutatták be a Berlini Filmfesztiválon, ahonnan a női főszereplő, Paula Beer el is hozta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medve díjat (alakításáért továbbá Európai Filmdíjat is nyert), rendezőjét, Christian Petzoldot pedig a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége elismerésével tüntették ki, valamint Arany Medvére is jelölték. (A rendező korábban Transit című filmjében is együtt dolgozott Beerrel, valamint Undine-beli párjával, Franz Rogowskival is.)

Franz Rogowski az Undine című filmben

Hogy a díjak méltán illetik-e meg a filmet, azt mindenki ítélje meg maga, aki azonban szeretné tágítani a horizontját a német ajkú filmek irányába is, annak mindenképpen érdemes adni egy esélyt az Undine-nek. Ha bajos is volna időtálló remekműnek titulálni, sajátos hangulata, szenvtelensége miatt mindenesetre sokáig megmaradhat az ember lelkében.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Undine

Undine

Színes filmdráma, fantasy, romantikus, 91 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat