Mentális road-movie Kocsis Ágnessel Mentális road-movie Kocsis Ágnessel

Egyszer volt, hol nem lesz

Mentális road-movie Kocsis Ágnessel

ÉRTÉKELD A FILMET!
Friss levegő
Kocsis Ágnes
2006

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kocsis Ági újra forgatott. A Friss levegővel a kortárs magyar film palettájára új színt hozó fiatal rendezőnő ismét sorsokat követ, lelket rajzol. De messze még, hogy lássuk az egészet: a Pál Adrienn a 2010-es szemlén kerül moziba. Addig egy kis kóstoló: a 40 naposra tervezett forgatás közepén 3 helyszínen jártam, s figyeltem hogy rajzolódik a film. Embertől emberig.

Tessék!

Ha ez a szó elhagyja James (György János, a rendezőasszisztens) száját, akkor azért már körvonalazódik a jelentet… Ha csapó is van a kamera előtt, akkor már a jelenet forgatásának vége is elérhetőbb közelségbe kerül. Ugyan, hol van az még… De minden a diszpóval kezdődött (Jamesszel még találkozunk). Ez a részletes táblázat  mindent elmond a forgatási napról, nélkülözhetetlen a munkához, a betolakodónak meg ahhoz, hogy képben legyen. Kiderül a pontos helyszín, az időpont, a bámész odamegy időre, és persze semmi nem úgy van, ahogy elképzelte.

Szóval kaptam egy ilyet Orsitól. Bánki Orsi a gyártásvezető, a forgatás motorja. Szervez, irányít, kézben tartja a szálakat: tud mindenről. El is mond minden hasznos információt a filmről. A Pál Adrienn négy ország koprodukciójában készül, magyar, osztrák, francia és holland kezek munkája: a képpel Bécsben, a hanggal pedig Amszterdamban folynak majd az utómunkák. A magyar és a nemzetközi premiert is a 2010-es szemlére időzítik. A forgatás költségvetése jóval nagyobb a minimál-pénzből létrejött Friss levegő kereténél, és ez a produkció megkapta az MMK-tól is a maximálisan odaítélhető támogatást. A statisztáktól függetlenül nagyjából 50 ember mozog egy forgatási napon, de három jelenetben 100 fős statisztéria is dolgozik. Apropó, statiszták: szakadjunk is el a száraz adatoktól…

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn

A forgatás. Találkozás a rendezővel. Kocsis Ági körbevezet a helyszínen, végigkalauzol a stábon, aztán a dolgára siet. Az első helyszín egy árkádos üzletsor a Blahán: Piroska (Gábor Éva), a főszereplő sétál, majd megáll egy kirakat előtt, és nézi az ott kiállított érettségi tablót. Úgy 20 másodperc, tizenkét „hivatásos” járókelő, és a gyorsan változó árnyékok. Az első próbák után kiderül: az utca emberéből kevés az egytucat, lassan kezdenek beszivárogni a ráérő stábtagok a képbe, Ági engem is megkérdez, lenne-e kedvem beállni, s ha elsőre vonakodom is, csak meggyőznek… aztán testközelből gyűjtöm a tapasztalatot. „Tessék!” Majd séta, „Ennyi!” és „Kezdőjelbe!” A „rakoncátlan” statisztéria beigazítása jónéhány próba után összeáll, s mikor már senki nem lóg ki a képből, a séta üteme is megfelelő, és az oszlopsor árnyékai is látszanak, mehet a felvétel. Persze a nap is neveletlen, minduntalan a felhők mögé bújik, ha nem kellene. Majd az operatőr (Fillenz Ádám) is eltűnik egy percre, az árnyékok és a helyzet élesedik, s már Ági ül a kamera mögé, hogy ha kell, megcsinálja, mert vészesen közeledik a nap a szemközti épületsor teteje felé. De Ádám visszaér, tökéletesen időben, és megörökíttetik az árnyrajz a sétáló tömegen.

Aztán pakolás. Az ebédszünettel egybekötve gyorsan megy, s a stáb a következő helyszínre vonul. Két statiszta hölggyel utazom, akik pillanatok alatt kiderítik, hogy van közös ismerősük, de azt nem nagyon tudják, hogy miről is szól a film, amiben fel-feltűnnek majd egy-egy pillanatra. De inkább a hétköznapi dolgokról csevegnek tovább, a filmet pedig megnézik majd a moziban.

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn (Werk)

Apropó, a sztori. Piroska túlsúlyos ápolónő, aki már-már belefásult a kórház elfekvő osztályának mindennapjaiba. Merthogy ott dolgozik, ahol a halál mindennapos vendég. Egy nap egy új beteg neve rég elfelejtett emlékeket ébreszt, s Piroska kutatásba kezd, az emlékek nyomán sorsokat követ, s ezzel egy utazás veszi kezdetét – lélektől lélekig… Indul a mentális road-movie.

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn (Gábor Éva) Kocsis Ágnes: Páll Adrienn (Gábor Éva)

De vissza a másik utazáshoz: a HÉV – forgatás megint. Igen, ez már sokkal izgalmasabb helyszín. Utazós tíz másodperc egy egész HÉV-szerelvénnyel, ami csak és kizárólag a rendező utasítására mozog: a kért sebességgel, a kért irányba, a kért pontig. Na meg néha várakozik a szembe jövő, menetrend szerinti járatok elhaladására. De akkoris. Az indulás előtti néhány percet kihasználva a főszereplővel váltok néhány szót. Gábor Éva rádiós műsorvezető, teljesen véletlenül csöppent a forgatásba, nincs színészi múltja. Fáradt, hiszen jóval nehezebb feladat ez, mint azt előtte gondolta, és neki nem csak a 40 napos forgatást kell végigdolgoznia, hanem előtte már 3 hónapon át próbált a többi szereplővel is. Mellesleg éppen beteg, de ez a munkáján nem látszik, csak azt látom, hogy két próba közt köhög, aztán mondja is, hogy megfázott. Mégis dolgozik keményen, és mosolyog, a szünetekben vidáman cseveg a stábtagokkal, a sminkkocsi ajtajából nevetve integet. Lelkes, mint mindannyian a stábban: jó a csapat, jó a hangulat. Orsitól tudom, hogy Éva minden egyes jelenetben szerepel, és azt is ő mondta, hogy amatőrtől még ilyen profizmust nem látott.

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn

De fel kell szállni a HÉV-re, mert kifut a szerelvény… A kép és a hang külön kocsiban készül: az előbbi – Piroska ül az ablaknál és meggyes sütit eszik; az utóbbi – fémkerekek csikorgása, zakatolás, rázkódás. Lassan kúszik le a nap a túloldalon, a kamera mögött, Piroska felett meg fénycsöveket állítanak, a szemben ülő statisztát pedig Ági instruálja, hogy milyen is a kívánt pillantás. Majd elérjük a kellő sebességet, a kiválasztott épületeket a háttérben, mehet a felvétel. Odafelé is, visszafelé is, s közben szépen lement a nap, elértük a demerungot: a kamera mögött színes felhők, pirosban úszó horizont, és a felvételnek már vége. De az egész napos munka után töretlen a kedv, a poén bármikor jól esik:

Ági: – Nem pakolunk át? Felvehetnénk ezzel a háttérrel is.

Ádám: – Á, már nincs idő – mondja kaján vigyorral.

Ági: – Ugyan már, még belefér – nevet.

Ádám: – Ááá.

Ági: – Naaaa!

Ádám mosolyog, aztán még félkomolyan hozzáteszi: – Arról lehet megismerni egy forgatást, hogy a kamera rossz irányba néz: a szép mindig a másik oldalon van…

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn

Közben már pakolás megint, aznap utoljára. A HÉV-vezető is átér a túloldalról, indulhat vissza a szerelvény a végállomásra. Amint nyitja a vezetőfülke ajtaját, James egyből lecsap rá: – Bemehetek? Persze. Vezethetem? Nem. (Határozottan, megdönthetetlenül. Nem volt gyereknap…)

Még pár perc, és visszaérünk. Addig felszabadult kacajok, esti és hétvégi programok tervezgetése, és a werkfilmhez anyagot rögzítő kamera is előkerül, s persze besötétedik teljesen…

A harmadik helyszín. Időben érkezem, Egy budai lakás: olyan régiségkereskedős, antik bútoros. A filmben ez Piroska egyik volt osztálytársának otthona, aki talán segíthet, így főszereplőnk felkeresi őt. A látogatás egyetlen hosszú jelenete alatt rég elfeledett emlékek, rég nem keresett válaszok kerülnek elő. A mintegy 12 méteres kocsizást és a beszélgetést Juhász Róbert hangmérnök mellől néztem végig. Robi elárulta, hogy a zajok minimalizálásának legfőbb és legpraktikusabb módja, hogy mindenki vigyáz, és igyekszik halk lenni, de némi nesz beszűrődése ennyi mozgást igénylő jelenetnél persze elkerülhetetlen… A forgatókönyvet is megmutatta a benne lapuló, a forgatás során elfogyasztott csokik fényes sztaniolpapírjaival. Mind egy-egy helyszín, egy-egy jelenet mementója. Az – úgy 5 centi vastag (megrajzolt storyboardokkal tűzdelt és jelenetenként szedett) – könyvet egyébként Ági írta. De a már a főiskola negyedik évében született szinopszist csak a Friss levegő után kezdte kidolgozni Andrea Robertivel közösen, ahogy az már az első nagyfilmnél is jól bevált.

Kocsis Ágnes: Páll Adrienn

Próbák, felvétel, s megint vészes közelségben a sötétség. De még egy hangfelvétel kell, s amíg a hangstáb dolgozik, az operatőr szabad – információ szerezhető. A film jellegzetessége, hogy sok a hosszú beállítás, ami nagyon precíz bevilágítást igényel, s emellett még jönnek-mennek az emberek, azaz sokminden lesz a képen, ami megragadhatja a figyelmet, de ugyanezért a stábnak is nehezebb a dolga, jobban kell figyelni az apró részletekre. A kép, a színek követik a forgatókönyv ívét, a fények párhuzamos játéka hangulatilag végig meghatározó lesz. De Ádám leghangsúlyosabb mondata: „Nagyon szeretném már moziban látni ezt a filmet.”

Azt hiszem, ezzel mindenki így van, aki így vagy úgy érintett a Pál Adrienn születésében. Ez a filmforgatás olyan emberekről szól, akiknek a munkája szerelem. Összehangolt csapat, végtelen precizitás, kemény munka, de mégis egyfajta játék ez – társasjáték, 50 szereplővel. Nem is mehetne másként. A következő három nap forgatási szünettel telt Éva betegsége miatt, de filmszemle volt, s a fél stáb ott ült a moziban. Szerelem, mondom. Pedig kiszolgáltatott dolog ez a filmezés. Elbújó fények, szeszélyes időjárás, szembejövő HÉV-ek…

Ennyi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Friss levegő

Friss levegő

Színes filmdráma, 109 perc, 2006

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller