Rövidből hosszú

Megéri rövidet készíteni! Íme, tíz olyan kisjátékfilm, amit az alkotója később nagyjátékfilmként gondolt újra vagy folytatott (és befutott vele). Itt szavazhatsz a kedvencedre!

 • Image
  #11

  A rövid: Whiplash, 2013

  A hosszú: Whiplash, 2014

  Damien Chazelle ma már korunk egyik legizgalmasabb alkotója, a Whiplash (kritikánk ide kattintva olvasható) pedig máris minden idők egyik legmémesítetebb filmje. Minden egy egy évvel korábbi, mindössze 18 percces alkotással indult. Hol máshol, mint a Sundance-en...

   

   

 • Image
  #10

  A rövid: Saw, 2003

  A hússz: Saw / Fűrész, 2004

  Korunk egyik legállhatatosabb horrorfrencsájza is rövidfilmként kezdte: James Wan rendezőnek és Leigh Whannell forgatókönyvírónak mindössze tíz perccel kellett meggyőznie a jövendőbeli befektetőket, hogy sikeres low budget-horrort tudnak csinálni az Ideglelés (Blair Witch Project) farvizén. Kiválasztották a legmeggyőzőbb részletet a Fűrész kész forgatókönyvéből, és olcsón megcsinálták.

  A rögös indulásról és a filmsorozat többi részeiről írott tanulmányunk ide kattintva olvasható.

 • Image
  #9

  A rövid: Dennis, 2007

  A hosszú: 10 timer til Paradis / Teddy Bear / Teddy mackó, 2012

  Mads Matthiesen dán rendezőnek kb ez volt az utolsó lehetősége berobbanni néhány kisjátékfilm után, és összejött: amikor Frank Corsaro amerikai színházrendező meglátta a szégyellős body builder történetét, arra biztatta Matthiesent, hogy bővítse nagyjátékfilmmé. Matthiesen úgy tett és megtartotta a főszereplőjét is, Sundance-díj lett a vége.

 • Image
  #8

  A rövid: Mamá, 2008

  A hosszú: Mama, 2013

  Andy Muschietti Argentínában, spanyol nyelven forgatott, mindössze három perces horror-rövidje annyira megtetszett Guillermo del Torónak, hogy felkarolta a fiatal rendezőt, és lehetőséget adott neki arra, hogy nagyjátékfilmben bontsa ki az ötletét. (Flash forward tíz évet: rendezőnk felesleges hollywoodi sequelekre pazarolja a tehetségét...)

  A nagyjátékfilmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

 • Image
  #7

  A rövid: Within the Woods, 1978

  A hosszú: Evil Dead / Gonosz halott, 1981

  Sam Raimi (is) super8-ra forgatott amatőrfilmekkel kezdte a pályafutását, ilyen volt a Within the Woods is, amit már akkor Bruce Campbell baráti és kreatív segítségével ütött nyélbe. Később felnagyíttatták az 1500 dollárból elkészült, 32 perces filmet 35mm-es filmre, hogy bemutatathassák a moziban is, és ezzel próbáltak pénzt szerezni arra, ami végül mindkettejük karrierjét elindította, és effektíve a rövidfilm remake-je volt.

 • Image
  #6

  A rövid: Meda, 2016

  A hosszú: Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor, 2017

  Emanuel Pârvu színész ugyan nem ezzel a kisjátékfilmjével került át a kamera másik oldalára, de ez szolgáltatta a muníciót egy évvel későbbi nagyjátékfilmjéhez, amiben a környezetet és a fő karaktereket megtartja, de színészeket cserél. Pârvu új, immár harmadik filmjével egyébként az idei Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyében küzd az Arany Pálmáért.

  A Meda-nagyjátékfilmről itt írtunk kritikát, a rendezővel készült interjúnk ide kattintva olvasható.

 • Image
  #5

  A rövid: Les misérables, 2017

  A hosszú: Les misérables, 2019

  Ladj Ly korábban csak dokumentarista rövidfilmeket írt, illetve rendezett, 2017-es Nyomorultakja viszont akkorát ment különféle fesztiválokon (ideértve egy nevezést az azévi „francia Oscaron”, a César-díjkiosztón), hogy újracsinálhatta 17 perc helyett 104-ben.

  A nagyjátékfilmről írott kritikánk ide kattintva olvasható.

 • Image
  #4

  A rövid: A '78-as Szent Johannája (2003)

  A hosszú: Johanna (2005)

  Mundruczó Kornél rövidje először a Jött egy busz című szkeccsfilm részeként látott napvilágot, azaz közönséget, hogy majd újra-, illetve továbbgondolja a Szent Johanna/Jeanne d’Arc-legendára rímelő címszereplőt egy nagyjátékfilmben két évvel később.

 • Image
  #3

  A rövid: Electronic Labyrinth THX 1138 4EB, 1967

  A hosszú: THX 1138, 1971

  A Star Wars alkotója még egyetemi vizsgafeladatként készítette el a disztópikus jövőben játszódó rabság-sci-fit korai változatát, hogy aztán a negyedórás diákfilmet kibővítse első nagyjátékfilmjévé, ezzel kövezve ki magának az utat a filmmogulságig. Ha látunk THX feliratú erősítőket, hangszórókat, DVD-lejátszókat vagy mozitermeket: a rövidítés innen származik, hiszen a hangminőség-ellenőrző céget Lucas alapította nem sokkal a Csillagok háborúja sikere után.

 • Image
  #2

  A rövid: Bottle Rocket, 1993

  A hosszú: Petárda / Bottle Rocket, 1996

  Wes Anderson első filmecskéje negyedóránál is rövidebb, és nemcsak az ő első felbukkanását jelenti a mozógképes porondon, hanem ez a Wilson-testvérek első filmje is (sőt, a forgatókönyvet Owennel együtt írta). Anderson és Wilsonék hatalmas mázlija az volt, hogy bekerültek vele a legfontosabb amerikai függetlenfilmes fesztiválra, a Sundance-re, ahol James L. Brooks producer meglátta bennük a lehetőséget, és berendelte tőlük a film egészestés változatát. Az 1996-os, immár másfél órás Petárda nem lett ugyan hatalmas kasszasiker, de végérvényesen elindította az alkotókat a filmes pályán.

 • Image
  #1

  A rövid: The Dirk Diggler Story, 1988

  A hosszú: Boogie Nights, 1997

  Paul Thomas Anderson első mozgóképes próbálkozása egy félórás áldokumentumfilm a címszereplő pornósztárról, amit végül majd' tíz év elteltével újragondolt, immár egész estés nagyjátékfimmé. Kedves gesztus, hogy az eredeti film színészét, Michael Steint becastingolta egy pici szerepbe a Boogie Nights-ban.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat