Primanima 2012: éjfélig tart a kedvezményes előakkreditáció Primanima 2012: éjfélig tart a kedvezményes előakkreditáció

Primanima 2012: éjfélig tart a kedvezményes előakkreditáció

Idén először szervezik meg a Budapest szomszédságában levő Budaörsön a „friss, izgalmas, újszerű”, egyszóval „príma” animációk nemzetközi fesztiválját október 25–28-án. A Primanima fővédnöke Richly Zsolt filmrendező.

Október 28. az animáció nemzetközi világnapja, amelyet 2002 óta ünnepel a nemzetközi animációs szervezet (ASIFA – Association Internationale du Film d'Animation). Magyarország 2004-ben csatlakozott a rendezvényhez, először Szeged, majd többek között Budapest, Kolozsvár, Nagyvárad adott helyszínt az ünneplésnek. 2011-ben először éppen Budaörs volt az animáció világnapjának központi magyarországi helyszíne. A Budapesttől negyedórára fekvő városnak nem ez az egyetlen animációs kapcsolata: itt működik 2009 óta az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia.

„Fontos lépést tartanunk az egyik leggyorsabban fejlődő iparággal és legváltozatosabb művészeti formával, az animációs filmmel. S ha tisztában akarunk lenni azzal, mit hoz a jövő az animáció terén, »szemünket a jövő filmkészítőire kell vetnünk« – olvasható a szervezők hitvallása közleményükben. – A Primanimán ezért ők vannak a középpontban, a fesztivál versenyprogramjában hazai és külföldi diákok vizsgafilmjei, diplomafilmjei és frissen debütált rendezők elsőfilmjei láthatóak.”


Az első Primanima versenyfilmjei.


Az új versenyfesztiválra nevezett 264 alkotásból 80 filmet (19 elsőfilmet, 34 diplomafilmet és 27 vizsgafilmet) engedett tovább rostáján az előzsűri, Szabó Zsuzsanna bábanimátor, Sarosácz Iván CGI-supervisor és Bertóti Attila romániai magyar rajzfilmrendező (Ariadné fonala). Utóbbi kiemelte, hogy a primanimás filmek ereje abban áll, hogy bennük az alkotóknak még nem kellett a megrendelői elvárásoknak megfelelő kompromisszumokat kötniük.

A Primanima műsorában az animációs film régmúltját George Pal révén ismerhetjük meg. Az Oscar-díjas filmes szakember hollywoodi sci-fi-mozik és kalandfilmek special effects direktoraként került be a mozitörténet panteonjába, de kevesen tudják, hogy a magyar származású filmrendező a 30-as években Budapest, Berlin, Párizs, Prága és Eindhoven között „félúton” fejlesztette ki azt a Puppetoonsnak keresztelt eljárást, ami a mai napig használatos a világ olyan prominens stop motion-filmkészítő műhelyeiben, mint az angol Aardman. Európai pályakezdéséről a holland filmtörténész, Mette Peters tart előadást.

A félmúltat az Első az elsők közt című, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményéből összeállított retrospektív válogatás képviseli, amelyben klasszikussá érett rendezők (Dargay Attila, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Foky Ottó), vagy épp animációs mukásságukról kevésbé ismert művészek (Bányai István New Yorkban élő grafikus, Réber László könyvillusztrátor, Weisz Béla karikaturista) debütáló kisfilmjei kerülnek elő egy vetítés erejéig.

Bánóczki Tibor leginkább Nyugat-Európában dolgozik. A tehetséges fiatal animációsfilmes elmúlt egy évtizedben készült, a hagyományost a digitálissal, fotót rajzzal, festményt papírkivágással ötvöző különlegesen szép munkái közt a Primanimán levetítik a British Animation Awardsra jelölt diplomafilmjét vagy a legutóbbi, a Sundance-et is megjárt filmjét, francia–kanadai koprodukcióban készült A hódítókat.

További programpontok:

  • képregényes fejtágítás elméletben, maratoni rajzolás gyakorlatban, a Pókember első képregényes megjelenésének 50. évforudlója előtt tisztelgő kiállítás a Magyar Képregény Akadémia szervezésében,
  • Szabó Zsuzsanna bábanimátor korra való tekintet nélkül bevezeti az érdeklődőket a stop-motion filmkészítés kulisszatitkaiba,
  • a folyamatos pörgést a fesztiválon a Lóci játszik elnevezésű performansz biztosítja („Egy gitár, sok szöveg”).
  • fellép a csíkszeredai Dj Goranga, azaz Szőcs Tamás, aki művészetét a következőképp határozza meg: „I don’t care about music styles, only about love…”

További részletek, teljes program, regisztráció, elérhetőség: www.primanima.eu.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat