Német vígjáték nyerte a FIPRESCI fődíját Német vígjáték nyerte a FIPRESCI fődíját

Német vígjáték nyerte a FIPRESCI fődíját

Maren Ade német rendezőnő vígjátéka, a Toni Erdmann nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) fődíját, Németország pedig ezt a filmet nevezi a 2017-es Oscar-versenybe.

„Ez egy olyan film, amely sokakhoz szól, mert egyetemes és érdekes a mondanivalója. Vicces, ugyanakkor nagyon komoly témát tárgyal. Egyrészt a szülő-gyermek viszonyról, de általában arról is beszél, hogy mihez kezdünk az életben” – írta a cannes-i filmfesztiválon a versenyprogramban szereplő filmről egy francia kritikus. A Toni Erdmannt a májusi filmfesztiválon a sajtó egyöntetű lelkesedéssel fogadta, ám díjat végül nem kapott.

A FIPRESCI először ítélte oda női rendezőnek az év legjobb filmjének járó fődíját. Az elismerésért olyan produkciók voltak még versenyben, mint Jim Jarmusch Paterson című alkotása vagy Duke Johnson és Charlie Kaufman Anomalisa című animációs mozija.

A FIPRESCI 1999 óta adja át évente a legjobb film díját, korábban Pedro Almodovar, Michael Haneke, George Miller, Paul Thomas Anderson, Richard Linklater és Jean-Luc Godard is megkapta.

A Toni Erdmann főszerepét Sandra Hüller játssza. Ambiciózus üzletasszonyt alakít, akinek az életét fenekestül felfordítja, mikor apja (Peter Simonischek), aki örökké tréfát űz vele, váratlanul beállít, és Toni Erdmann-nak kiadva magát életvezetési tanácsokkal kezdi bombázni.

„Különösen megtisztelve érzem magam, hogy olyanok választottak ki a díjra, akik az évek során a legtöbb filmet látták” – fogalmazta meg köszönetét Maren Ade hozzáfűzve, hogy a film a kritikusok ajánlása révén nagyszerű lökést kapott Cannes-ban.

A vígjáték észak-amerikai premierjét a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, karácsonytól pedig megkezdik amerikai forgalmazását.

Németország csütörtökön jelentette be, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Toni Erdmann lesz a hivatalos Oscar-nevezettje. A független zsűri döntése sokakat meglepett, mivel az Oscar-kategória német nevezettjei eddig zömmel történelmi drámák voltak. Legutóbb 2012-ben küldtek a versenybe nem történelmi darabot, akkor Wim Wenders háromdimenziós, Pina című dokumentumfilmjét nevezték. Az alkotás a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében nem kapott Oscar-jelölést, viszont a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték az amerikai filmakadémia díjára.

A Toni Erdmann szeptember 29-től látható a magyar mozikban, Romániában pedig október 21-étől vetítik.

(The Hollywood Reporter/MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat