Nem hagytak nyomokat – premier előtti jótékonysági filmvetítés a Freeszfe hallgatóinak támogatására Nem hagytak nyomokat – premier előtti jótékonysági filmvetítés a Freeszfe hallgatóinak támogatására

Nem hagytak nyomokat – premier előtti jótékonysági filmvetítés a Freeszfe hallgatóinak támogatására

Lengyelország idei Oscar-nevezettje premier előtti vetítésének teljes bevételével a Freeszfe Egyesület hallgatóinak diplomamunkáit támogatja a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft..

A vetítést kerekasztal beszélgetés követi, ennek résztvevője Ungváry Krisztián történész, Varga Balázs filmtörténész és Rainer M. János történész, akik a lengyelországi, 80-as évekbeli állapotok tükrében beszélgetnek az akkori magyar politikai berendezkedésről, a kettő különbözőségéről, rokon vonásairól, emlékezetpolitikáról, filmművészet és történelem viszonyáról.

A jótékonysági vetítés helyszíne a budapesti Művész ArtMozi, időpontja 2022. szeptember 20., 19:30. Támogatói jegyet itt lehet vásárolni. 

A Nem hagytak nyomokat (Żeby nie było śladów / Leave No Traces, r. Jan Paweł Matuszyński) olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Ziętek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Az utolsó család rendezőjének megdöbbentő erejű legújabb filmje bár közel 40 évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat