Moldovai Katalin Torontóban mutatja be első nagyjátékfilmjét Moldovai Katalin Torontóban mutatja be első nagyjátékfilmjét

Moldovai Katalin Torontóban mutatja be első nagyjátékfilmjét

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójában – egyedüli magyar alkotásként – helyet kapott Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő is.

„Nagyon meglepett és nagyon örvendtem, hogy a filmünket beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába. Nagyon hálás vagyok a stábnak és mindenkinek, aki segítette az Elfogy a levegő létrejöttét” – idézi az erdélyi rendezőnőt az NFI sajtóközleménye. Ahogy korábban fogalmazott, az Elfogy a levegő drámai történetével „a generációkon keresztül átívelő örökségünk mélyére kívánt hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket”.

A nemzetközi filmekre fókuszáló torontói Discovery program korábban olyan alkotók filmjeinek adott helyet, mint Jorgosz Lanthimosz, Dzsafar Panahi, Steve McQueen, Michael Haneke, Christopher Nolan, Lav Diaz, Barry Jenkins, Alfonso Cuarón, Maren Ade, Joachim Trier, David Gordon Green, Pablo Larraín és Jean-Marc Vallée. Az Elfogy a levegő producere, Muhi András állítja: „Csak öt olyan filmfesztivál létezik a világon, amelyek meghívására azonnal odaadnám bármelyik filmemet. Toronto az egyik.”

Kép az Elfogy a levegő című filmből

Az Elfogy a levegő történetét megtörtént események inspirálták. A film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két 19. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Kép az Elfogy a levegő című filmből

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő november 2-től lesz látható a magyarországi mozikban a Mozinet forgalmazásában.

(az NFI közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat