Megvannak a Magyar Mozgókép Díj jelöltjei Megvannak a Magyar Mozgókép Díj jelöltjei

Megvannak a Magyar Mozgókép Díj jelöltjei

A Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri kategóriánként öt-öt alkotást és alkotót jelölt Magyar Mozgókép Díjra. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án, az első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, Balatonfüreden.

A legjobb játékfilm kategória jelöltjei a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a HAB, az Így vagy tökéletes és a Hasadék, a legjobb rendező díjáért pedig Horvát Lili (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Herendi Gábor (Toxikoma), Dombrovszky Linda (Pilátus), Felméri Cecília (Spirál) és Nagy Dénes (Természetes fény) verseng.

Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak: sorsa Felméri Cecília (Spirál), Lakos Nóra (HAB), Krasznahorkai Balázs (Hasadék), Nagy Dénes (Természetes fény) és Varsics Péter (Így vagy tökéletes) között dől majd el.

A legjobb tévéfilm öt jelöltje a Pilátus és a Don Juan kopaszodik – mindkettőt Dombrovszky Linda rendezte , Madarász Isti Ecc-Pecc című munkája, Cseke Péter Csoportterápia című alkotása és a Pacsirta, Paczolay Béla rendezésében. A legjobb tévésorozat díját is kiosztják, bár ebben a kategóriában csak három jelölt volt: A martfűi rém, A mi kis falunk és a Doktor Balaton.

A legjobb női főszereplő kategóriában Kerekes Vicát (HAB), Stork Natasát (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), Gubás Gabit (Don Juan kopaszodik), Béres Mártát (Így vagy tökéletes) és Hámori Ildikót (Pilátus) jelölték díjra. Férfi főszereplőként Gáspár Tibor (A feltaláló), Fekete Ernő (Így vagy tökéletes), Molnár Áron (Toxikoma), Molnár Levente (Hasadék) vagy Bán János (Menetrend) viheti el a díjat. A mellékszereplői díj öt jelöltje Györgyi Anna (Pilátus), Hegedű D. Géza (Pesti Balhé), Thuróczy Szabolcs (Így vagy tökéletes), Sodró Eliza (Anja) és Cserhalmi György (Rododendron).

A kisjátékfilmek között az Ezerkilencszáztizenkilenc (Bozsogi János), az Anja (Baranyi Gábor Benő), a Defekt (Gál Sándor), a Zuniverzum (Oláh Kata) és A taxis (Béres László) kapott jelölést a Magyar Mozgókép Díjra, az animációs filmek között az öt jelölt a Világzabáló és visszaállító (Cakó Ferenc), a Pá kis panelom! (Darabos Éva), Az utolsó mese (Búzási Gyopár Orsolya), a Még emlékszem (Chilton Flóra) és a Moholymotion (Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili, Mákó Borbála). Az egész estés dokumentumfilmek versenyébe a Ma is meghaltam százszor (Géczy Dávid, Janovics Zoltán), A mi Kodályunk (Petrovics Eszter), a Vadlovak – Hortobágyi mese (Török Zoltán), a Mesék a zárkából (Visky Ábel) és a Kövek (Dobray György) jutott be, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában a Népirtás Pozsonyligetfalun (Udvardy Zoltán, Géczy Dávid), a Megbélyegzetten – 1968 (Varga Ágota), Az idegek játéka (Sopsits Árpád), a Trónfosztott királyság (Borbás Barnabás, Réti László) és a Vád nélkül  (Kisfaludy András) az öt jelölt.

A legtöbb szavazatot kapott öt-öt alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagjai közül választott zsűri dönt majd a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, Balatonfüreden. Ott derül majd ki, hogy kik kapják a 20 kategóriában kiosztandó Magyar Mozgókép Díjakat.

A jelöltek teljes listája elérhető a Magyar Filmakadémia honlapján.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat