Meghalt Nichelle Nichols amerikai színésznő Meghalt Nichelle Nichols amerikai színésznő

Meghalt Nichelle Nichols amerikai színésznő

Nichols az amerikai televíziózás történetének egyik első, rasszok közötti csókjelenetéről volt híres.

Eredeti nevén Grace Nichols 1932-ben született, és 16 évesen kezdte karrierjét a show businessben: a jazzkirály Duke Ellington oldalán énekelt. Chicagóban, New Yorkban és Los Angelesben tanult, és 1961-ben egy Oscar Brown-musicallel állt színpadra. A Kicks and Co. nem lett igazán sikeres, Nicholsra azonban felfigyelt Hugh Hefner, aki a Chicago Playboy Clubba szerződtette. Több színpadi szerep és díj, valamint apró filmes epizódszerep után a 70-es években egyre jelentősebb mellékszerepekben (ld. az 1974-ben bemutatott, Truck Turner című blaxploitation filmet) bukkant fel, majd szinkronszínészként is szerencsét próbált (Pókember, Futurama). Játszott az Antony and Cleopatra című tévéfilmben 1983-ban, majd Armand Mastroianni rendezte a The Supernaturals című horrorfilmben. 2000 után ő volt Cuba Gooding Jr. főszereplőjének anyja a Kutyabajnokban (Snow Dogs, 2002) és Miss Mable az Ice Cube-féle Tor-túrában (Are We There Yet?, 2005).

Legemlékezetesebb szerepe mégis a Star Trek első három, 1966 és 1969 között sugárzott évadjának kommunikációs őrnagya, Uhura (szuahéli nyelven: Szabadság) figurája volt. A Variety szerint „bátor lépés volt az ő [Nichols], a Star Treket megalkotó Gene Roddenberry és az NBC részéről” az 1968-ban bemutatott Plato’s Stepchildren című epizód egyik jelenete: az emberek mozdulatait irányítani képes földönkívüliek hatására a William Shatner alakította Kirk kapitány megcsókolta Uhurát. Bár nem közös döntés nyomán csattant el az a csók, „mérföldkő-pillanat volt”, hiszen bár korábban is láthatott a néző néhány interrassziális csókot a tévében – pl. a Movin’ With Nancyben Sammy Davis Jr. adott egy puszit Nancy Sinatra arcára –, a földönkívüliek közbenjárása kellett az első igazi, ajakra ragasztott fehér-afroamerikai csókhoz. Ezen túl, Uhura tehetséges űrhajós tiszt volt, aki szükség esetén távoli állomásokkal lépett kapcsolatba, vagyis ő volt az első afroamerikai szereplők egyike, akit nem alantas munkát végezve ábrázoltak a képernyőn.

Nichelle Nichols 2015-ben storke-ot kapott, később demenciát állapítottak meg nála. Szombat este hunyt el Silver Cityben, 89 éves korában.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat