Meghalt Gina Lollobrigida Meghalt Gina Lollobrigida

Meghalt Gina Lollobrigida

A legendás olasz filmcsillag 95 éves volt.

Egy római kórházban ma meghalt Gina Lollobrigida – közölte a színésznő jogi képviselőjére hivatkozva a Reuters hírügynökség. „La Lollo”, ahogy az olaszok nevezték, a második világháború után újjászületett olasz filmtörténet egyik sztárja és mediterrán szexszimbólum, az olasz szépségideál megtestesítője volt.

1927. július 4-én született, Luigia Lollobrigidaként anyakönyvezték. Fiatalkorában modellkedett, 1947-ben indult a Miss Olaszország versenyben, de csak harmadik lett. Féltucatnyi olasz filmszerep után állítólag Howard Hughes csábítására próbált szerencsét Hollywoodban, de nem vetette meg egyből a lábát az álomgyárban, az áttörést csak a hat évvel később bemutatott Ördögi kör (Beat the Devil) hozta el számára.

Sokoldalú művész volt, dráma, romantikus film, western, vígjáték – mondhatni semmilyen műfaj nem volt idegen tőle. Ő volt Esmeralda A párizsi Notre Dame-ban (1956), a női főszereplő a Salamon és Sábában (1959), Marietta A törvényben (1959), A világ legszebb asszonya (1955) és még sorolhatnánk. Olyan hollywoodi sztárokkal játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis és Frank Sinatra, az 50-es, 60-as évek legismertebb ikonjainak egyike lett.

70 tételes filmográfiája a 70-es, 80-as évekből kevesebb filmet tartalmaz: nagyjából visszavonult a filmezéstől, átpártolt a 70-es évek óta színvonalasan művelt fényképészethez, és szobrászként is tevékenykedett.

Tavaly szeptemberben egy baloldali párt képviselőjeként indult az olasz parlamenti választáson is, de nem kapott mandátumot.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat