Meghalt Carlos Saura Meghalt Carlos Saura

Meghalt Carlos Saura

„A filmakadémia mély sajnálattal közli a 2023-ban életmű-Goyával kitüntetett Carlos Saura halálhírét. A spanyol mozi történetének egyik megalapozója volt, ma otthonában, 91 éves korában, szerettei körében érte a halál” – áll a spanyol filmakadémia közleményében.

Carlos Saura Atarés az aragóniai Huescában született 1932-ben. Hamar közel került a zenéhez és a képzőművészetekhez: édesanyja, Fermina Atarés Torrente, koncertzongorista volt, testvére, Antonio Saura híres absztrakt expresszionista festő. Fiatalkora meghatározó élménye a spanyol polgárháború, mivel apja a belügyminisztériumnál dolgozott, a család Barcelonába, majd Madridba költözött.

Az addig fényképezéssel foglalkozó Saura otthagyta a mérnöki egyetemet, inkább filmművészetet és újságírást tanult a madridi Filmművészeti Főiskolán, ahol diplomaszerzés után tanított is 1963-ig, amíg a Franco-diktatúra el nem távolította állásából.

Saura 1955-ben kezdte rendezői pályafutását dokumentumfilmek készítésével. Nemzetközi ismertségre 1960-ban tett szert, amikor a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatták A csavargók (Los Golfos) című első nagyjátékfilmjét. A politikai helyzet miatt a neorealista formák helyett egy szimbolikusabb nyelvre tért át. 1966-ban A vadászattal (La Caza), majd 1968-ban Hűtött mentalikőrrel (Peppermint Frappé) kétszer is elnyerte az Ezüst Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az Arany Medvét 1981-ben sikerült megszereznie Gyerünk, gyerünk (Deprisa, Deprisa) filmjével.

Az 1970-es években Saura volt a legismertebb filmrendező Spanyolországban. Elnyerte a zsűri különdíját az Angélica, az unokatestvér (La Prima Angélica, 1973) és a Nevelj hollót! (Cría Cuervos, 1975) című filmekkel Cannes-ban, és Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában 1979-ben a A mama százéves (Mama Cumple Cien Años) című filmért.

Franco halálát követően táncfilmeket kezdett készíteni, az 1980-as években Saura a Flamenco-trilógiájában – Vérnász (Bodas de Sangre, 1981), Carmen (1983) és Bűvös szerelem (El Amor Brujo, 1986)– a drámai tartalmat és a flamenco táncformákat ötvözte, többször dolgozott Cristina Hoyos táncossal. Későbbi filmjei közül a Flamencót (1995) és a Tangót (1998) Oscar-díjra is jelöltek.

Karrierje végén Saura visszatért a dokumentumfilmekhez. Mesterének Luis Buñuelt tartotta. Bár háromszor volt házas, filmjeiben gyakran feltűnik egykori élettársa, Geraldine Chaplin.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat