Magyar és román rendezőnő az Európai Filmdíj rövidlistáján Magyar és román rendezőnő az Európai Filmdíj rövidlistáján

Magyar és román rendezőnő az Európai Filmdíj rövidlistáján

Hat film szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia több mint 3500 fős tagsága választja ki a győztest év végéig.

A hat alkotás között szerepel Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje, amely egy háromgyerekes anya percekre beosztott idejéről szól. Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő Szamosi Zsófi júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták.

Szilágy Zsófia filmje a belga Lukas Dhont egy tizenéves transzszexuális lányról szóló, Cannes-ban is díjazott Girl című drámájával; a grúz Ana Urushadze Scary Mother című drámájával; Gustav Möller Miskolcon fődíjat nyert thrillerével, A bűnössel (Den skyldige); valamint a svájci Cyril Schäublin Dene Wos Guet Geit és Adina Pintilie román-német-cseh-bolgár-francia koprodukcióban készült, Arany Medve-díjas Ne érints meg! (Nu mă atinge-mă) című alkotásával versenyez.

Nu mă atinge-mă

A díj idei jelöltjeiről egy bizottság döntött, amelynek tagja volt Katriel Schory (Izrael), az EFA igazgatósági tagja, Mihai Chirilov (Románia) és Azize Tan (Törökország), valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) három képviselője, Isabelle Danel (Franciaország), Robbie Eksiel (Görögország) és Michael Pattison (Egyesült Királyság).

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat