Közel 100 rövidfilmet nézhetsz meg idén a Primanimán Közel 100 rövidfilmet nézhetsz meg idén a Primanimán

Közel 100 rövidfilmet nézhetsz meg idén a Primanimán

Berlinálét, Cannes-t és Annecyt megjárt animációk érkeznek a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválra. Október 11. és 14. között 11. alkalommal lesz a fiatal animációsoké a főszerep Budaörsön, ahol idén is izgalmas filmválogatásokkal, kiváló diák-, vizsga- és diplomafilmekkel, nagyszerű szerzői rövidfilmekkel, szakmai programokkal és egy premier előtti mozifilmmel találkozhatnak az érdeklődők.

Mesterek és elsőfilmesek rövidfilmjei

A Mesterek versenyprogramban olyan rövidfilmes rendezők legújabb alkotásaival találkozhatnak a nézők, akik már túl vannak első rendezésükön, vagy akár már a sokadikon is. A programba került többek között Lucija Mrzljak és Morten Tsinakov Eeva című észt–horvát koprodukcióban készült filmje, melyet idei berlini bemutatója után a legnagyobb animációsfilm-fesztiválokon, Annecyban, Zágrábban és Ottawában is díjaztak. Az ironikus humorú film címszereplője egy férjét gyászoló asszony. A programban kapott helyet a szürreális rotoszkópfilmjeivel ismertté vált Joseph Pierce Skála (Scale) című novella-adaptációja is, amely egy drogfüggő értelmiségi apa hallucinációiba enged bepillantást. A válogatásban továbbá az észt animáció „fenegyereke”, Kaspar Jancis egy bábfilmje (Antipolisz), illetve az 1970-es évek óta aktív svájci mester, Georges Schwizgebel legújabb festményanimációja, az Egy képről... egy másikra is látható lesz. A magyar rendezőket idén Erdélyi Judit, valamint a Lengyelországban élő Ducki Tomek képviseli egy-egy új filmmel.

A fesztivál fő filmprogramja a Fiatal rendezők versenye, melyben számos magyar alkotással is találkozhatunk. Erhardt Domonkos Berlinálén díjazott, MOMÉ-n készült diplomafilmje, a Szemem sarka két fiatal véletlen találkozásának története. A programban látható a cannes-i Arany Pálma-díjas és a Szarajevóban is díjazott 27 című film is, amelynek sajátos műfaja Buda Flóra Anna rendező megfogalmazásában „szociopornó”. Hegyi Olivér legújabb filmje, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) legjobb rövidfilm díjával elismert A szív kertje című megkapó humorú elsőfilmjében egy festőművésznek készülő fiú egyetemi felvételijének napját követjük végig. A rendező Holi művésznéven rapperként is ismert, a Primanimán pedig egy vetítéssel kísért DJ-esten találkozhatunk vele személyesen.

A többek között francia, amerikai, cseh és lengyel filmeket felvonultató nemzetközi mezőnyt többek között a belga Levi Stoops Annecyban a zsűri különdíját elnyerő, morbid humorú Drijf című rövidfilmje, valamint a szintén Annecyban a közönségdíjat bezsebelő finn Heta Jaalinoja Nun or Never! című, elbűvölően szellemes kisfilmje gazdagítja.

Idén egy új versenyprogram is bemutatkozik a Primanimán. A Sziluettek versenyprogram kísérleti, provokatív és rendhagyó animációs rövidfilmeket sorakoztat fel. A program hat különböző tematikus blokkjában a szokatlan és újszerű animációs technikával készített filmek mellett olyan témákkal találkozhatnak a nézők, mint a társadalmi együttélés, a családi kötődések, az ökológiai rémálomok, a szex-pozitivitás.

A felnőtteknek szóló filmprogramok mellett természetesen idén sem maradnak el a gyerekeknek szóló vetítések a Gyerekfilmes versenyprogram keretei között. Buzási Gyopár KAFF-on a legjobb tévésorozat díjával elismert Szorít a ház című fergeteges hangulatú, kollázstechnikával készített rövidfilmje mellett többek között francia, német és orosz rendezők mesefilmjei kaptak helyet a programban. A kamaszokat célzó PrimaTeen programba válogatott filmek a középiskolás korosztályt érintő fontos témákat feszegetenek, mint a testkép, a párkapcsolatok, a bullying vagy a gyász.

A versenyeken kívüli panorámaprogramokban klasszikus és kortárs filmekkel egyaránt találkozhatnak a nézők. A Metropolitan Egyetem animációs tanszékén az elmúlt években készült sikeres diplomafilmekből álló válogatás (Bemutatkozik a METU Anim) mellett a Szakítsd át a horizontot! című retrospektív vetítésen kollázsanimációs technikával készült magyar rövidfilmekből látható egy válogatás. Ebben Kovásznai György vagy Reisenbüchler Sándor egy-egy filmje mellett a Műanyag égbolt című egész estés animációs filmjükkel idén debütált Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor rendezőpáros Hódítók című rövidfilmje is helyet kapott, valamint a Primanima idei gyerekfilmes zsűritagja, Molnár Jacqueline könyvillusztrátor 2002-ben készített festői animációs „naplófilmje”, a Pirosvirágú narancskék.

Mesés egészestés filmek a Primanimán

Idén két egyedülálló mozifilmet tűz műsorra a fesztivál. Visky Ábel filmrendező, az idei Primanima zsűritagja Mesék a zárkából című dokumentumfilmjében a fikciós és a dokumentarista megoldások mellett az animáció is kiemelt szerepet kap. A börtönben raboskodó apák és gyermekük kapcsolatáról szóló megkapó hangvételű filmet a sajtó az egyik legszebb magyar rendezői bemutatkozásként méltatta. A Mesék a zárkából 2021-ben a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon elnyerte a legjobb magyar dokumentumfilm díját. A film vetítése után egy közönségtalálkozó keretében lesz lehetőség találkozni a rendezővel és a film operatőrével, Kürti Istvánnal.

Magyarországon először a Primanimán lesz látható az idén Annecyban díjazott, cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült animáció, a Tomi, Polli és a Varázsfény. A hagyományos technikával készített bábfilm főhőse két különleges kisgyerek, a világító testű Tomi és kissé különc új szomszédja, Polli. Filip Pošivač első egész estés mesefilmjének társproducere Osváth Gábor, vezető bábanimátora Papp Károly „Kása”, zeneszerzője Balázs Ádám, hangmérnöke Lukács Péter Benjámin volt. A magyar stábtagok a premier előtti bemutatót követő közönségtalálkozón mesélnek a bábfilm készítésének kulisszatitkairól.

Égető kérdések, nemcsak a szakmának

A Primanima Academy a szakmai fórumoknak ad helyet, ahol mesterkurzust tart az angol Joseph Wallace bábfilmrendező A stop-motion rejtelmei címmel, valamint a tavalyi Primanima fődíjasa, Alexander Gratzer osztrák filmrendező is A tévedés öröme címmel. Az angol nyelvű mesterkurzusok mellett Tanítani haszontalan, kivéve ha felesleges (?) című magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetésen a gyerekek vizuális neveléséről lesz szó szülői, pedagógusi és alkotói nézőpontból.

A Primanimán idén három kiállítás várja a közönséget: Láng Orsolya író–grafikusművész–filmrendező Idővonal kiállítása „napi rutinnal végzett szabadsággyakorlat”, a művész 9x13 cm-es papírok hátára vetett hétköznapi benyomásaiból áll. Molnár Jacqueline grafikusművész illusztrátor, animációs filmrendező pedig könyvillusztrációiból, Karanténnaplójából, valamint a B terv sorozat című társadalmi felhívásokból álló képeit mutatja be a budaörsi BABtérben.

Irány Callamiou & DadaÖrs címen mutatkozik be a Countryside Animafest Cyprus és a Primanima közös együttmükédésben megvalósuló nemzetközi workshopon készült audiovizuális installáció. A budaörsi Majorban az idei nemzetközi workshop ciprusi, izraelo, olasz és magyar alkotói mutatják be közös alkotásaikat. A workshop mentora Patrovits Tamás.

Az idei fesztiválon először rendezik meg a Primanima Market design vásárt, ahol kortárs képzőművészek design termékei közül válogathatunk.

A vetítések a  Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben (BABtér), valamint a Jókai Mór Művelődési Központban (JMMK) lesznek. A fesztivál részletes programja böngészhető a honlapon.

(a fesztivál közleménye)

Címkék
 

Friss film és sorozat

 • Caravaggio árnyéka

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 119 perc, 2023

  Rendező: Michele Placido

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat

 • Caravaggio árnyéka

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 119 perc, 2023

  Rendező: Michele Placido

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott