Közös animációs műhelyt hoz létre a Primanima és a ciprusi Countryside Animafest Közös animációs műhelyt hoz létre a Primanima és a ciprusi Countryside Animafest

Közös animációs műhelyt hoz létre a Primanima és a ciprusi Countryside Animafest

A Countryside Αnimafest Cyprus és a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál közös, hosszútávú szakmai programot hirdet.

A két fesztivál közti eddigi közös művészeti együttműködések nagyon sok fiatal vizuális alkotóművésznek adtak lehetőséget arra, hogy ismerkedjenek különleges formákkal, olyan gyakorlatokkal, amelyek kreatív kihívások elé állították őket. A Contemporary Animation Horizons programban a szervezők egy olyan nemzetközi eseménysorral készülnek, amelyben a fiatal ciprusi és magyarországi alkotóknak szánt gyakorlati workshopokon túl vetítések, mesterkurzusok, koncertek és kiállítások is helyet kapnak. A workshopokat kísérő események mindenki számára nyitottak.

Contemporary Animation Horizons

A program két szakmai eseménnyel kezdődik, elsőként 2023. márciusában Nicosiában, majd 2023. májusában Budaörsön. A nicosiai közönségnek március 31-én és április 1-jén lehetősége lesz megtekinteni egy kollázstechnikával dolgozó, kortárs és klasszikus alkotók válogatott műveiből álló programot. A program kurátora Orosz Anna Ida, a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmtörténésze, a programot pedig Patrovits Tamás animációs filmrendező, Primanima fesztivál igazgatója vezeti be a ciprusi közönségnek. A Hambis Városi Grafikai Múzeum mindeközben helyet ad Patrovits Tamás eredeti filmkollázsaiból rendezett kiállításának is. A nicosiai hétvégére továbbá a 10. Primanima fesztiválon bemutatott gyerekfilmekből válogatott PrimaKids Best of filmprogram is elutazik.

A második találkozónak a budaörsi BABtér (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér) ad helyet 2023 májusában, a nicosiai rendezvényhez hasonlóan itt is mesterkurzusok, kiállítások, vetítések és workshopok kapnak teret. A szervezők egy kísérleti hang- és zenei műhellyel is készülnek, amelyben zenei etűdök készülhetnek ciprusi és magyarországi zenészek közreműködésével. A zenészek által komponált anyag később inspirációként szolgál a jövőben pályázó fiatal vizuális művészek számára a gyakorlati workshopokon.

A tavaszi eseményeket követően lehetőség nyílik pályázni a kísérleti workshopokon való részvételre. A programban fiatal, vizuális művészetekkel foglalkozó alkotók és diákok vehetnek részt Magyarországról és Ciprusról. A gyakorlati programokra eszerint nem csak az animáció területéről érkező alkotók pályázhatnak. A fesztiválok szakmai csapata a beérkezett pályázatok alapján kiválaszt mindkét országból öt-öt résztvevőt, akik több napos animációs workshopokon vehetnek részt. Az egyikre Cipruson, Salamiou faluban kerül sor a 22. Countryside Animafest Cyprus keretében 2023 augusztusában, a másikra pedig Budaörson a 11. Primanima fesztiválon. Az elkészült munkákat mindkét fesztiválon bemutatják.

A pályázással kapcsolatos információk és határidők hamarosan elérhetőek lesznek – ígéri a Primanima közleménye.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat