Háziolvasmány-filmmel kezdődik holnap az Alter-Native Háziolvasmány-filmmel kezdődik holnap az Alter-Native

Háziolvasmány-filmmel kezdődik holnap az Alter-Native

A Tüskevár című, népszerű ifjúsági regény legfrissebb adaptációjának vetítésével kezdődik november 6-án, szerdán 17 órakor az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál Marosvásárhelyen. A 21. kiadásához érkezett filmszemle november 10-éig tart, versenyprogramjában 60 rövidfilm mérettetik meg.

A jegyek és bérletek ára nem változik tavalyhoz képest: vetítésenként 15 lejt, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

Az Alter-Native tegnapi sajtótájékoztatóján Sipos Levente fesztiváligazgató elmondta, idén 60 rövidfilm versenyez a nagydíjért. Összesen 874 alkotást neveztek versenybe, ám csak 717 film jutott el a szervezőkhöz. Ezekből válogatta össze az előzsűri a 11 órás versenyprogram anyagát. 53 országból érkeztek alkotások, és végül 26 ország képviselteti magát a fesztiválon. A szervezők szerint különösen sok jó alkotás érkezett animációs film kategóriában: bár mindössze 101 animációt nézett végig az előzsűri, ebből 27-et be is válogatott a versenyprogramba, amelyet 23 kisjátékfilm, valamint 5–5 dokumentum- és kísérleti film egészít ki. Az Alter-Native-on idén 6 magyar film fog versenyezni.


A fesztivál programja


A zsűri 8 tagja idén: az izraeli Halil Efrat filmrendező, vágó, Gergely Zsuzsa újságíró, a Kolozsvári Rádió művészeti műsorának szerkesztője, Mihai Mardare teatrológus-filmológus, Miklauzic Bence filmrendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Paul Negoescu filmrendező, producer, a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanársegédje, az Európai Filmakadémia tagja, a Timishort Filmfesztivál alapítója, Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező, az izraeli producer Chaim Sharir, az Európai Filmakadémia tagja, valamint a cseh filmrendező, producer Radovan Sibrt.

A versenyprogramon kívül számos nemzetközi díjjal kitüntetett egészestés film került a műsorba, köztük két Berlinale-nagydíjas és Oscar-nevezett film, A gyermek fekvése (Poziţia copilului, r. Călin Peter Netzer), valamint a Csak a szél (r. Fliegauf Bence)

A fesztivál ugyanakkor külön vetítéssorozattal kíván tisztelegni az erdélyi színjátszás mestere, Lohinszky Loránd emléke előtt. Az idén júniusban 89 évesen elhunyt érdemes művész és egyetemi tanár nevéhez számtalan nagy színházi és filmalakítás fűződik. Utóbbiak közül hármat – Apám néhány boldog éve, A Mándy-hagyaték és a Nincs idő – tűztek a szemle műsorára.

A fesztivál jelentős technikai újítással büszkélkedhet: idéntől a 8×4,5 m-es vetítővászon lehetővé teszi a széles vásznú formátumra való áttérést, és a teljes versenyprogramot HD minőségben nézheti végig a közönség.

A filmek mellett a minőségi zene is elengedhetetlen velejárója az Alter-Native-nak. Idén a Szokolay Dongó Balázs – Both Miklós Duó (Magyarország) népzenét és népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik a közönségnek, Luiza Zan és Gáspár Álmos (Románia) flamenco- és dzsessz- előadással lép a Kultúrpalota színpadára, de a magyarországi Alapi Bandnek, és a nagyváradi Hakeshet Bandnek is tapsolhat a közönség. Utóbbiak klezmer zenét játszanak, fellépésük aprópójául pedig az (is) szolgál, hogy 2013-ban Izrael a fesztivál díszmeghívottja.

A marosvásárhelyi fesztivál idei kiadása beépült a hagyományos helyszíneként szolgáló Kultúrpalota alapításának 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Az események több hónapon át tartanak, szervezőjük a Maros Megyei Tanács. A rendezvény partnerei: a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Izrael bukaresti nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat