Összeállt a 27. Alter-Native rövidfilmfesztivál versenyprogramja Összeállt a 27. Alter-Native rövidfilmfesztivál versenyprogramja

Összeállt a 27. Alter-Native rövidfilmfesztivál versenyprogramja

Az előzsűri döntése értelmében negyvenkilenc kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíjáért. A szemlét 27. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ november 6-a és 10-e között, helyszíne ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz, közölték a szervezők.

Az idei fesztiválra a tavalyinál félszázzal több alkotást, 1100 rövidfilmet neveztek be 74 országból, emellett további 14 ország koprodukcióban készült filmek révén képviselteti magát. A beküldött munkák közül 701 kisjátékfilm, 147 animáció, 146 dokumentum-, 106 kísérleti film. A legtöbb rövidfilm – 144 – Spanyolországból érkezett, Iránból 134, Oroszország képviseletében pedig 121 alkotás szállt versenybe. A román kisfilmek száma jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest, Romániából mindössze 23 munkát neveztek be a fesztiválra a szeptember végi határidőig, míg Magyarországról 45-öt, azaz megközelítőleg annyit, mint tavaly.

Az előzsűri ezúttal 49 rövidfilmet válogatott be a hozzávetőlegesen 10 órás versenyprogramba, ezek közül 25 kisjátékfilm, 21 animáció, 2 dokumentum-, 1 kísérleti film. A versenyprogramba francia és magyar filmből került be a legtöbb – hét-hét, valamint egy francia-magyar koprodukció -, emellett hat spanyol és négy romániai alkotást is megnézhet majd a fesztivál közönsége.

Az előzsűri tagjai voltak: Durst György (Magyarország) producer, Hartyándi Jenő (Magyarország) független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője, Radu Vasile Igazság (Románia) vizuális művész, filmrendező, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora, Németh Előd (Románia) újságíró, filmkritikus, valamint Schneider Tibor (Románia), filmrendező, a Román Televízió operatőre. A beválogatott filmek listája hamarosan megtekinthető lesz a fesztivál weboldalán.

Az Alter-Native a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, a Mediawave Alapítvány és a Jazz&Blues Club partnerségével, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alap, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg.

(közlemény)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat