Három magyar világpremier lesz Karlovy Varyban Három magyar világpremier lesz Karlovy Varyban

Három magyar világpremier lesz Karlovy Varyban

Horváth Lili első egészestés játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zerója kapott meghívást a júliusi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjába. A Future Frames elnevezésű új rövidfilm-válogatásban Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje lesz látható.

Nyilvánosságra hozták a szervezők a július 3-án kezdődő, idén 50. születésnapját ünneplő Karlovy Vary filmfesztivál programját. Az East of the West nevű versenyprogramban két magyar rendező játékfilmjének lesz a világpremierje. A régió pályakezdőinek munkáiból összeállított programban kiemelkedő első és második játékfilmek versenyeznek.

A Szerdai gyerek Horváth Lili első játékfilmje. Díjnyertes rövidfilmjeihez hasonlóan a fiatal rendezőnő ezúttal is a felnőtté válás témájával foglalkozik. Filmjének hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontásra való hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. A Szerdai gyerek főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga és számos további amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Kamm és Pataki Ági.

Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című filmje egy méhész története, aki „anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket”. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott 83 perces film operatőre Dobóczi Balázs, írója a rendező és Beregi Tamás. A Zero a Playtime produkciójában készült a cseh Endorfilm, a német 42Film és a magyar Katapult Film koprodukciójában a filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával, producere Nemes Gyula. A Zero című film szinopszisa: „Egy méhecske berepül egy mézgyárba. A mézgyár igazgatója kimenekül az erdőbe és méhész lesz. Beleszeret egy mobiltársaság igazgatójának lányába. A méhei kihalnak egy közeli mobiltorony miatt. A szerelmesek gerillaakciókat hajtanak végre a méhek megmentésére. Megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, a mobiltelefont és az internetet. Húskampón végzik ki az ország vezetőit, legyilkolják a plázák vásárlóit. A harc nemzetközi forradalomba csap át. A bonyodalmak csak most kezdődnek igazán...”

Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP új programja Future Frames címmel mutat be ígéretes pályakezdő tehetségeket a Karlovy Vary filmfesztiválon. A tíz diploma- ill. vizsgafilmet felvonultató válogatásba kapott meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Filmteam koprodukciójában, a filmalap támogatásával készült Határ című alkotás, Szabó Mátyás diplomafilmje.

(Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat