Friss filmek premier előtt a Vertigo Filmhéten Friss filmek premier előtt a Vertigo Filmhéten

Friss filmek premier előtt a Vertigo Filmhéten

Huszonnégy friss alkotást láthat a közönség, többet még mozibemutató előtt az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a budapesti Puskin moziban, valamint három vidéki helyszínen.

A szervezők MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint angol és lengyel kosztümös történelmi filmek, dán thriller, francia romantikus vígjáték és családi film, magyar animációs mesefilm, német háborús dráma, amerikai Oscar-díjas film és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban.

Az idei vetítéssorozathoz három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora - Savaria Filmszínház, a szegedi Belvárosi mozi és a szolnoki TISZApART Mozi.

A fesztivál nyitófilmje a Kettős életek (Doubles vies) című francia párkapcsolati vígjáték lesz, amelyet az országos premier előtt láthat a magyar közönség. A Kettős életek az Oscar-díjas Juliette Binoche főszereplésével és a magyar felmenőkkel rendelkező Olivier Assayas főszereplésével készült.
Ugyancsak premier előtt lesz látható a többszörös díjnyertes skandináv bűnügyi film, a Góliát (Goliat); az Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen) című német párkapcsolati komédia; a Raoul Taburin című francia családi film; valamint a Téglás István és Mátray László főszereplésével készült román dráma, az Egy herceg és egy fél (Un prinț și jumătate).

Un prinț și jumătate

Július 25-én tűzik műsorra a Keira Knightley és Dominic West főszereplésével Magyarországon forgatott Colette című történelmi drámát, amely Sidonie-Gabrielle Colette író, újságíró, színésznő, pantomimművész életéről szól. Aznap láthatja a közönség Aki Kaurismäki finn rendező Bérgyilkost fogadtam (I Hired a Contract Killer) című kultfilmjének azonos című „szabad adaptációját” Tom Wilkinsonnal a főszerepben, valamint a megtörtént eseményeken alapuló Az eltűnteket (Keepers) Gerard Butlerrel és Peter Mullannal.

Július 26-án a skandináv bűnügyi filmek kerülnek a középpontba. Műsorra tűzik a dán Oscar-nevezett, többszörös díjnyertes, CineFest fődíjas A bűnös (Den skyldige) című filmet, a Jussi Adler-Olsen nemzetközi bestselleréből készült A 64-es betegnaplót (Journal 64), majd a kortárs svéd társadalmi peremlétről szóló Góliátot láthatják a nézők.

Július 27-én magyar napot tartanak. Látható lesz a Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren című animációs film, a cannes-i díjazott, több Magyar Filmdíjjal elismert Egy nap, és Pálfi György legújabb filmje, Az Úr hangja is. A napot a Szász Attila-Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

Apró mesék

Július 28-án francia filmek szerepelnek a programban. A Raoul Taburin című családi film nyitja a francia filmek sorát, amelyet a Bazi nagy francia lagzik 2. (Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?) és Gaspar Noé Eksztázis (Climax) című alkotása követ, majd a napot a megtörtént eseményeken alapuló történelmi darab, a Pajzán kíváncsiság (Curiosa) zárja.

Curiosa

Július 29-én amerikai filmeké a mozivászon. Levetítik a Végállomás: esküvő (Destination Wedding) című 2018-as alkotást Keanu Reeves és Winona Ryader főszereplésével. Újra látható lesz a Holdfény (Moonlight) című, három Oscar-díjas dráma, valamint a Wind River - Gyilkos nyomon (Wind River) című thriller is.

Kelet-európai nap lesz július 30-án. A lengyeleket a Még egy nap élet (Another Day of Life) című, többszörös díjnyertes animációs film, valamint Krzysztof Zanussi magyar koprodukcióban, László Zsolt főszereplésével készült, Éter (Eter) című történelmi drámája képviseli; Romániából pedig az Egy herceg és egy fél (Un prinț și jumătate) című alkotás lesz látható.

A zárónapon német filmeket vetítenek: a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón (Ich bin dann mal weg) című vígjáték mellett a Tranzit (Transit) című dráma és az Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen) című párkapcsolati komédia lesz műsoron.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller