Cirko25: Hirokazu Koreeda négy filmjét is vetítik Budapesten Cirko25: Hirokazu Koreeda négy filmjét is vetítik Budapesten

Cirko25: Hirokazu Koreeda négy filmjét is vetítik Budapesten

25 éve nyílt meg Budapest egyik legkarakteresebb artmozija, a Cirko-Gejzír, amely szeptemberben filmfesztivállal ünnepel. A szervezők közzétették a vetített filmek listáját.

A rendezvényre olyan fontos filmeket válogatnak össze, amelyeket Magyarországon moziban még nem láthattak a nézők.

Látható lesz többek között a cannes-i filmfesztivál szemtelenül fiatal, többszörösen díjnyertes fenegyerekének, a kanadai Xavier Dolannak egy korábbi filmje, az Anyu (Mommy); a Monty Pythonból ismert Terry Gilliam évtizedeken át készülő alkotása, a Don Quijote gyilkosa (The Man Who Killed Don Quixote); valamint Paolo Sorrentinótól A család barátja (L'amico di famiglia). Az Oscar-díjas Sebastián Lelio Gloria című művét, Jorgosz Lantimosz (a nagy sikerű A homár/The Lobster és A kedvenc/The Favourite rendezője) Kutyafog (Kynodontas) című filmjét, illetve Jacques Audiard Rozsda és csont (De rouille et d'os) című drámáját is vetítik majd. A fesztiválon kiemelt figyelmet szentelnek a tavaly cannes-i Arany Pálmát nyert, Oscar-díjra is jelölt japán rendező, Hirokazu Koreeda művészetének: az alkotótól négy filmet is megnézhetnek a szerzői filmek iránt érdeklődő mozirajongók.

American Honey (Andrea Arnold)
Anyu/Mommy (Xavier Dolan)
Aquarius (Kleber Mendonca Filho)
A család barátja/L'amico di famiglia (Paolo Sorrentino)
Csoda/Kiseki (Koreeda Hirokazu)
Don Quijote gyilkosa (Terry Gilliam)
A fiam családja/Soshite chichi ni naru (Koreeda Hirokazu)
Gloria (Sebastián Lelio)
A kishúgunk/Umimachi Diary (Koreeda Hirokazu)
Kutyafog/Kynodontas (Jorgosz Lantimosz)
Rozsda és csont/De rouille et d'os (Jacques Audiard)
Vihar után/Umi yori mo mada fukaku (Koreeda Hirokazu)

A Cirko-Gejzír a Lőrinc pap téren nyílt meg 25 évvel ezelőtt. Alapítói civilek voltak, akik elsősorban emberi jogi témájú, érzékenyítő, illetve fontos szerzői filmeket akartak megmutatni a budapesti közönségnek. A Cirko-Gejzír hamar Budapest egyik legfontosabb mozijává vált, ahol a filmvetítések mellett különleges kiállítások, rendezvények és könyvbemutatók is várták a közönséget. A mozi azóta elköltözött: most már az 5. kerületi Balassi Bálint utcában található, és három teremben vetít minőségi művészfilmeket, művészi igényű vígjátékokat és romantikus filmeket, dokumentumfilmeket, valamint fesztiváldíjas alkotásokat. Az alapításkor célként kitűzött érzékenyítés, illetve a filmek bemutatásán keresztül az emberi jogokért való kiállás továbbra is fontos része a mozi profiljának, ahol a rendszeres filmbemutatók mellett fesztiválokat is rendeznek.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat