Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en

Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en

A Szelíd két rendezője Csuja László és Nemes Anna, főszereplője Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő. Az alkotói által test-melodrámaként meghatározott alkotást meghívta nemzetközi versenyébe a Sundance Filmfesztivál.

A Szelíd főszereplője Edina, egy női testépítő, aki együtt él az edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának jelentős áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A film a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése. A páros célja egy különleges élethelyzet bemutatásával együtt az, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül jusson el a főhős érzelmeihez – fogalmaz az NFI közleménye. A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György is először szerepel filmben. Turós testépítés-fitnesz edző és a doppingmentes sport kiváló képviselője, öt világbajnokot nevelt ki.

A Szelíd operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting-rendező Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film). 

A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en, amelyet az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobájának tartanak.

„Életem legmerészebb vállalkozása volt a Szelídet elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét” – idézi Csuja Lászlót az NFI közleménye. „Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos” – örvendezett Nemes Anna is, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták. 

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor Programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Vary-ban elnyerte a zsűri különdíját, Palicson és Pozsonyban is díjazták. Az amatőr szereplőkkel készült punkosan karcos road-movie elérhető a FILMIO kínálatában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat