Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en

Először lesz magyar ősbemutató a Sundance-en

A Szelíd két rendezője Csuja László és Nemes Anna, főszereplője Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő. Az alkotói által test-melodrámaként meghatározott alkotást meghívta nemzetközi versenyébe a Sundance Filmfesztivál.

A Szelíd főszereplője Edina, egy női testépítő, aki együtt él az edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának jelentős áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A film a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése. A páros célja egy különleges élethelyzet bemutatásával együtt az, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül jusson el a főhős érzelmeihez – fogalmaz az NFI közleménye. A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György is először szerepel filmben. Turós testépítés-fitnesz edző és a doppingmentes sport kiváló képviselője, öt világbajnokot nevelt ki.

A Szelíd operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting-rendező Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film). 

A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en, amelyet az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobájának tartanak.

„Életem legmerészebb vállalkozása volt a Szelídet elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét” – idézi Csuja Lászlót az NFI közleménye. „Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos” – örvendezett Nemes Anna is, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták. 

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor Programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Vary-ban elnyerte a zsűri különdíját, Palicson és Pozsonyban is díjazták. Az amatőr szereplőkkel készült punkosan karcos road-movie elérhető a FILMIO kínálatában.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat