Csütörtökön kezdődik a TIFF szebeni kiadása Csütörtökön kezdődik a TIFF szebeni kiadása

Csütörtökön kezdődik a TIFF szebeni kiadása

Szeptember 7. és 10. között, 17. alkalommal szervez filmvetítéseket Nagyszebenben a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A 25 vetítés között lesznek román és magyar játékfilmek, dokumentumfilmek, Casablanca és nemzetközi fesztiválok sikerfilmjei is.

Két film is „hazatér” a városba: Tudor Giurgiu Libertate című történelmi drámája éppen az 1989-es forradalom szebeni eseményeiről mesél, de vetítik Andrei Tănase Szarajevóba és Rotterdamba is beválogatott elsőfilmjét, a Tigrist (Tigru), amely szintén a nagyszebeni állatkertben megtörtént esetből – egy tigris szökésének történetéből – ihletődött. A válogatásba bekerült a nyár eleji, kolozsvári fesztivál moldáv sikerfilmje, a Carbon (r. Ion Borș) című vígjáték, a Țagai sasok (Vulturii din Țaga) című dokumentumfilm – egy minden meccsét elvesztő, falusi focicsapat edzőjének portréja – és Radu Muntean David című dokumentumfilmje is.

A szebeni nézők is megnézhetik Oliver Stone Atom (Nuclear) című dokumentumfilmjét, amely az atomenergia pozitív felhasználási lehetőségeiről értekezik. Vetítik Csoma Sándor Magasságok és mélységek című filmjét, amely a legendás hegymászó, Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda drámáját mutatja be, és Cesc Gay Eltitkolt történeteit (Historias para no contar) is.

A fesztivál szebeni kiadását megkoronázza a Casablanca (r. Michael Curtiz) és a Kihajolni veszélyes (E pericoloso sporgersi, r. Nae Caranfi) vetítése.

Részletek és a teljes program elérhető a fesztivál honlapján.

Bogart, Ingrid és Madonna – Csapón kívül 2.: Michael Curtiz: Casablanca

2016. január 30.

Épp egy hete lett 74 éves a filmtörténet egyik legismertebb háborús, romantikus filmdrámája, a Casablanca. Miért tiltották ki a stábot a reptérről? Kik énekelték a Marseillaise-t? Kivel veszekedett folyton Bogart a forgatási szünetekben, és miért hordott magas talpú cipőt? És mi köze Madonnának a Casablancához? Íme egy sor érdekesség triviarovatunk második részében.

Olvasd tovább  

Címkék
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat