(Át)vágó – Interaktív, játékos filmtörténeti előadás lesz Budapesten (Át)vágó – Interaktív, játékos filmtörténeti előadás lesz Budapesten

(Át)vágó – Interaktív, játékos filmtörténeti előadás lesz Budapesten

Filmes játékra, mozis bakik szórakoztató felfedezésére hívja az érdeklődőket Hubai Gergely filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Tanszékének egykori vendégelőadója. A résztvevők játékos formában fedezhetik fel a James Bond-filmek hibáit, apróbb-nagyobb pontatlanságait március 8-án 19 órai kezdettel a budapesti Jam Táncműhelyben. Egyenlő esélyekkel játszhat bárki, függetlenül attól, hogy mennyire jártas a Bond-filmekben vagy a filmművészetben általában.

A Magyarországon vadonatúj előadásformátum előnye hogy bármennyien játszhatják egyszerre, lehet csapatban gondolkozni, de egyénileg is dolgozni a sikerért, esetleg csak megfigyelőként élvezni a látványt, mindenki a saját vérmérséklete szerint választhatja ki a szerepét – fogalmaz az előadó, Hubai Gergely.

Habár az este a Bond-filmekről szól, mégis van egy központi szereplő akit sosem látunk a vásznon: Peter Hunt. Ő az első hat Bond-film mindegyikén dolgozott, előbb vágóként, később másodrendezőként, végül a hatodik filmet (Őfelsége titkosszolgálatában) ő rendezhette. Mivel a film anyagilag nem volt képes versenyezni a korábbi filmekkel, Hunt bukás után hagyta ott a sorozatot, ma mégis sok rajongó (különösen az irodalmi Bond rajongói) az ő filmjét tartja a legjobbnak. Az este folyamán Hunt neve számos alkalommal előkerül – ígéri az előadó – hiszen a legtöbb filmes bakiban is benne volt a keze úgy, hogy sokkal komolyabb problémákat javított ki olymódon, hogy ma már csak ezek az apró tévedések árulkodnak munkájának legérdekesebb momentumairól.

Talán a leghíresebb Bond-baki a Gyémántok az örökkévalóságnak egyik jelenetéhez kapcsolható. Ebben egy Ford Mustang a jobb oldali kerekein hajt be egy sikátorba, de a baloldali kerekein érkezik ki. A hiba oka, hogy a kaszkadőrmutatvány két felét több hónap különbséggel vették fel és a kijövetelt rögzítő francia csapat nem figyelt oda, hogy a már elkészült felvételen melyik kerekein hajtott be a kocsi. Ez a nagyon közismert baki természetesen csak „versenyen” kívül jelenik meg az este folyamán.

„A klasszikus Bond-kalandokhoz kapcsolódó nyolc kör között az adott filmek kulcsjeleneteinek titkait mutatom be olyan szempontból, hogy a vágó hogyan tudja teljesen átalakítani a jelenetet a meglévő anyag kreatív újraértelmezésével. A közönségnek természetesen itt és érdemes figyelnie az árulkodó jelekre, amik felfedik a titkot, hogy vajon mi történt eredetileg és miképp lett ez átalakítva a film végső változatában. Egy olyan kaliberű vágó mint Peter Hunt komplett embereket volt képes eltüntetni a cselekményből, máskor alapjaiban írta át a forgatókönyvet a jelenetek eltérő sorba helyezésével. Turpisságait csak azok vehetik észre, akik vagy nagyon elmélyültek a témában, vagy szakértő vezetővel vesznek részt egy ilyen túrán” – figyelmeztet a játékvezető.

A másfél órás játék helyszíne a budapesti Jam Táncműhely, a kezdés időpontja március 8., este 7 óra. A belépő 1000 forintba kerül. További részletek a rendezvény Facebook-oldalán.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat