Animációs filmek támogatásáról döntött a Médiatanács Animációs filmek támogatásáról döntött a Médiatanács

Animációs filmek támogatásáról döntött a Médiatanács

9 animációs filmtervet és alkotóikat részesítette összesen csaknem 100 millió forintos támogatásban a Médiatanács; többek között Lázár Ervin mesehősei, A Bégető család mindennapjai, valamint a vörösiszap-katasztrófa eseményei elevenedhetnek meg a köztelevízió képernyőjén.

A Médiatanács 2011 novemberében hirdette meg animációs filmek gyártását támogató pályázatát, melyre 15 jelentkezés érkezett, összesen 138,5 millió forintos támogatási igénnyel. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett 90 millió forintos keretet ezért a testület 97,5 milliósra növelte – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A közlemény szerint 9 animációs filmterv és alkotóik részesültek támogatásban; a bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett. A Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornái a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat széles közönség láthatja majd.

Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő hősei – Mikkamakka, Szörnyeteg Lajos, Dömdödöm és a többiek – kelnek életre a Horváth Mária rendezésében készülő, Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmben. A Kecskemétfilmben a Médiatanács 8,5 millió forintos támogatásával készülő alkotást a Duna Televízió vetíti először.

Az animáció műfaji elemeit felhasználva kerül szintén a Duna TV képernyőjére a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó története. Szoboszlay Péter 8 milliós támogatással készítendő animációs filmjének helyszíne egy olyan terepasztal, melyen helyi gyerekek idézik fel rajzaikkal, gyurmafiguráikkal a 2010. október 4-én történteket.

A Médiatanács által megítélt 15 millió forintos támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra; Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek.

Szintén az MTV csatornáin lesz látható Schibik József és Morvay Gábor Képtelen természetrajz: A kígyó (a megítélt támogatás: 4 millió forint), Grábler Zsuzsanna Régi váraink, új fényben (8 millió Ft), Nóti-Nagy Attila Csataterek (14,997 millió Ft), valamint Klingl Béla és Simon József Kartonka (15 millió Ft) című munkája, míg a Duna Televízió fogja műsorra tűzni Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója (14 millió Ft) és Glaser Katalin Három nagymamám volt (9,99 millió Ft) című animációs filmjét.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat