A vasember
Andrzej Wajda
1981
A vasember

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A vasember

Színes és fekete-fehér, lengyel, 153 perc, 1981
Magyar cím
A vasember
Eredeti cím
Czlowiek z zelaza

Történet

Andrzej Wajda a Márványember után öt évvel készítette el e filmjét, Lengyelország sztálinista múltját és neosztálinista jelenét (1968-80), a "Szolidaritás" születését, egy valóságon alapuló, sok eredeti híradófelvételt tartalmazó, de kitalált történet formájában. 1980-ban vagyunk. Winkelt hívatja a rádióbizottság elnöke és megbízza, hogy készítsen leleplező riportot Gdanskban a hajómunkások sztrájkját irányító Maciek Tomczykról. A nyomozás során kiderül, hogy Maciek már az 1968-as márciusi eseményekben is részt vett, s az ő apja Mateusz Birkut (a Márványember), akit a munkások tüntetésén lelőttek. Felesége, Agnieszka, a volt tv-riporternő elmeséli Maciek igaz történetét...

Ezt írtuk a filmről:

Rendszert vágók – Töprengések a rendszerváltás filmjeiről

A 20. század mint történeti korszak (1914–1991) záróakkordja a hol bársonyosan, hol véresen lezajlott rendszerváltás volt. Az újjászületésre adott recepció nem maradt el, főként nem a filmművészetben.

Tanulmány, 2014. december 22. – írta

A lengyel film története (1.) – Az elmúlt évszázad lengyel filmtörténete

Kawalerowicz, Zanussi, Kieslowski és Wajda – néhány azon lengyel filmrendezők közül, akik nemzetközi szinten is ismertté váltak, még ha elődeik neve kevésbé is közismert. Egy évszázad, abszurd fordulatoktól sem mentes lengyel filmtörténete.

Tanulmány, 2007. március 15. – írta

„Nem hittem, hogy megélem a kommunizmus összeomlását” – Interjú Andrzej Wajdával

Kevés játékfilmrendező van a világon, aki aktív maradt nyolcvanon túl is. A rangidős Manoel de Oliveira (100), Eric Rohmer (89), Jancsó Miklós (88), Alain Resnais (87), Sidney Lumet (85), James Ivory (81) és Jacques Rivette (81) mellett a 83 esztendős Wajda semmi jelét nem mutatja fáradtságnak. A világéletében erős lengyel én- és öntudattal nyilatkozó rendező lezárta háborús filmjei sorát és posztmodern kifejezési formákat keres.

Interjú, 2009. december 1. – írta

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat