Tom Cruise megmenti az európai mozit? Tom Cruise megmenti az európai mozit?

Tom Cruise megmenti az európai mozit?

Nőtt az európai box office-összbevétel, de még mindig nem érte el a kovid előtti (2019-es) szintet.

Hétfőn tartották meg az Oscar-jelöltek tradicionális éves ebédideji összeröffenését (Oscar Nominees Luncheon), ahol Steven Spielberg és Tom Cruise is találkoztak. Az idősödő rendező, akit többé-kevésbé önéletrajzi filmjével, A Fabelman családdal jelöltek több Oscar-díjra is az idén, korábbi színésze, az örökifjú Cruise nyakába borult, akinek többé-kevésbé önéletrajzi filmje, a Top Gun: Maverick várományos (szintén több) díjra. A videón is elkapott ölelkezés alatt Spielberg így dicséri Cruise-t: „Megmentetted Hollywood seggét! Megmentetted a moziforgalmazást. De komolyan, a Maverick lehet, hogy megmentette az egész filmszínház-ipart.”

Akár igaza is lehet. A The Hollywood Report szerint legalábbis így van: az amerikai lap beszámolója szerint az európai mozijegy-eladások megmásfélszereződtek 2022-ben: a 2021-es, mindössze 4,4 millió euróhoz képest tavaly 6,6 millióra vásároltak mozijegyet az öreg kontinensen. A UNIC (International Union of Cinemas) friss adatai szerint valóban 36,5 százalékkal többen mentek filmszínházba Európában tavaly. Az európai mozikat monitorizáló UNIC vezérigazgatója, Laura Houlgatte szerint jó az irány, és 2023-ban is tartható lesz az (újra)növekedés, ha sikerül „friss és sokszínű kínálatot” biztosítani a mozikban. A trendek biztatóak: 2023 januárja már 2020 januárjához hasonlított moziszinten a maga 821 millió eurós box office-összegével.

A mozipénztár-predikciókra szakosodott Gower Street Analytics még 2022-höz képest is 12 százalékos növekedést prognosztizál világszinten, ők 29 milliárd dolláros összbevételt jósolnak globálisan. Európa-szinten azért még kissé messzinek tűnik a (kovid előtti) 2019-es, rekordnak számító 8,1 milliárd eurós összbevétel.

Visszatérve Tom Cruise-ra: valóban a Maverick volt az európai mozik legnézettebb filmje a tavaly, de valószínűleg csak azért, mert az Avatár: a víz útját az év legvégén mutatták be, így jegyeladásainak zömét 2023 januárjában kaszálta be. Szerencsére vannak olyan országok is Európában, ahol a hazai filmek is nagyot tudnak menni a hollywoodi blockbusterek mellett: Romániát is meglepte a Teambuilding és a Mirciulică sikere, de még ez is semmi a dánokhoz, a csehekhez, illetve a franciákhoz képest. Ezekben az országokban az eladott mozijegyek 26, 33,5, illetve 40,9 százaléka származott hazai filmekből.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat