Sok sztár, rengeteg néző és kevés jó kritika a Berlinalén Sok sztár, rengeteg néző és kevés jó kritika a Berlinalén

Sok sztár, rengeteg néző és kevés jó kritika a Berlinalén

Túl van a félidején a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek vetítéseire rekordgyanúsan sok jegyet váltottak, és a vörös szőnyegen vonuló sztárok száma is kiemelkedően nagy, de a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző alkotások kevés jó kritikát kaptak.

A versenyző 19 nagyjátékfilm közül a eddig 14-et mutattak be. A német kritikusok véleménye alapján leginkább Dzsafár Panahi és Kambozia Partovi Parde (Zárt függöny) című alkotása tűnik esélyesnek az Arany Medvére. A Der Tagesspiegel összesítése szerint egyedül az iráni film érdemelte ki a kritikusoktól a kiváló minősítést. Legkevésbé a Fredrik Bond rendezésében készült The Necessary Death of Charlie Countryman (Charlie Countryman elkerülhetetlen halála) tetszett a német filmes szakújságíróknak, több kritikus kifejezetten rossznak értékelte a Bukarestben játszódó amerikai filmet, amelyben a Shia LeBeouf által megformált főhős a román alvilággal küzd szerelméért.

A nemzetközi kritikusi közösség némileg eltérő ítélete alapján a Gloria az eddigi legjobb film, a chilei alkotás 3,4-es átlaggal vezet a Screen Daily filmes szaklap szerdai összesítése szerint. A Parde ezen a listán csak az ötödik helyen áll, de az utolsó a nemzetközi szakvélemény szerint is Frederik Bond rendezése.

A filmfesztivál feléig 250 000 jegy kelt el, míg tavaly a Berlinale elejétől a végéig 400 000 belépőt váltottak a szakmai jegyekkel együtt, így az idén akár meg is dőlhet a jegyeladási rekord. Sztárokból sincs hiány a vörös szőnyegen, például kedden Juliette Binoche, Rooney Mara és Jude Law, szerdán pedig többek között Jeremy Irons és Martina Gedecks a Berlinale Palast vendége volt, és a fesztivál végéig Berlinbe várják még mások mellett Nicholas Cage-et és Catherine Deneuve-öt.

A kritikusokat azonban a sztárokat felvonultató filmek sem igen nyűgözik le. A Rooney Mara és Jude Law főszereplésével készült Side Effects (Mellékhatások) például a Der Tagesspiegel műbírálata szerint „furcsa ugrásokban gazdag történetet elmesélő filmecske”, amelyből mindenekelőtt az derül ki, hogy a rendező Stephen Soderbergh belefáradt az alkotómunkába. Talán éppen ezért jelentette be a Berlinalén, hogy 24 év és 27 film után egyelőre visszavonul – írta Jan Schulz-Ojala, a berlini lap kritikusa. Nem kímélték a többi között a Camille Claudel 1915 című francia filmet sem. Jens Lehmann, az inforadio berlini közszolgálati rádió kulturális rovatának szerkesztője például úgy vélekedett szerdai kritikájában, hogy a főszereplő Juliette Binoche nem tudja megmenteni a filmet az unalomtól, „aminek az oka talán a forgatókönyv hiánya lehet”.

Magyar film az idén nincs a Berlinalén. Az egyetlen magyar érdekeltségű alkotás az iraki Mohanad Hayal Happy Birthday (Boldog születésnapot) című 8 perces rövidfilmje, amely iraki–brit–holland–magyar koprodukcióban készült. Ugyanakkor Fliegauf Bence, a tavalyi fesztiválon Ezüst Medvével, a zsűri nagydíjával jutalmazott Csak a szél rendezője csütörtökön előadást tart a forgatókönyvírásról David Gordon Green amerikai és Oliver Hermanus dél-afrikai rendező-forgatókönyvíróval.

(MTI)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat