Egy óra alatt 10 000 jegyet adtak el a Berlinaléra Egy óra alatt 10 000 jegyet adtak el a Berlinaléra

Egy óra alatt 10 000 jegyet adtak el a Berlinaléra

Elkezdődött a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra, a Berlinaléra szóló jegyek árusítása hétfőn: a „medvevadászatot” megelőző jegyvadászat első órájában
10 000 jegyet kapkodtak el az interneten.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért 19 alkotás vetélkedik a csütörtökön kezdődő fesztiválon, amelyen összesen 400 filmet mutatnak be. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljára tavaly a szakmai belépőkkel együtt több mint 400 000 jegyet váltottak.

Az idei, 63. Berlinaléra szóló jegyek nem csak online kelendőek. A Potsdamer-téren berendezett fesztiválközpont értékesítőpultjainál hétfő reggel hosszú sorok kígyóztak. Több százan már hajnalban letelepedtek termosszal, hálózsákkal felszerelkezve. A jegyek ára 9 és 13 euró között van. A filmekre rendszerint a vetítés előtti harmadik naptól lehet jegyet váltani, és a legtöbb előadásra már napokkal korábban elkel valamennyi.

Az idén többek között Steven Soderbergh, Gus Van Sant, Ken Loach, Michael Winterbottom és Richard Linklater legújabb filmjét mutatják be a Berlinalén, a zsűri elnöke Wong Kar-wai kínai filmrendező, forgatókönyvíró.

A városvezetés jelentős összegekkel támogatja a fesztivált, ami jó befektetés. A tartományi rangú Berlin költségvetésében a Berlinale támogatására fordított minden egyes euróból 1,6 euró bevétel keletkezik. A fesztivál közvetlenül 380 embernek ad munkát, és a szállodáktól a taxik forgalmáig mindent együttvéve az idén várhatóan 87,5 millió eurót tesz hozzá a német hazai össztermékhez.

A filmfesztiválra várhatóan 120 000-en utaznak a német fővárosba, köztük
19 000 filmes szakember és 4000 újságíró. A fesztiválvendégek jellemzően 10 napot töltenek el Berlinben és naponta nagyjából 270 eurót költenek, míg egy átlagos turista 2,3 napig marad és naponta 204 eurót költ.

A fesztivál február 17-ig tart, de Berlin a Berlinale után is Németország mozgóképes fővárosa marad, összesen 93 filmszínházának évente átlagosan 9,1 millió fizető nézője van, amivel az első helyen áll a német települések rangsorában, a film- és televíziós iparban érdekelt cégek száma pedig nagyjából 3300, amivel ugyancsak csúcstartó.

(MTI)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat